Поділитись:

Спір за церкву на Волині закінчився переходом у ПЦУ

П'ятниця, 10 вересня 2021, 19:00
Спір за церкву на Волині закінчився переходом у ПЦУ

Храм Різдва святого Іоанна Предтечі у селі Кримне (Брониця) Камінь-Каширського району передали місцевій громаді Української православної церкви.

Про це пишуть Волинські новини, посилаючись на розпорядження голови Волинської обласної ради у відповідь на звернення настоятеля релігійної громади Різдва святого Іоанна Предтечі Православної церкви України села Кримне Камінь-Каширського району з проханням передати церкву громаді.

Конфлікт навколо цієї релігійної споруди між мешканцями сіл Брониця та Кримне триває кілька років. У 2019 році селяни зібрали 750 підписів за те, аби перейти з РПЦ (МП) в Православну церкву України. Проте священник, який служить в цій церкві з серпня 2018-го, минулого року виступив проти цього переходу.

У січні 2019 року до редакції ВН надійшло повідомлення про те, що у селі Брониця невідомі особи разом зі священнослужителем УПЦ МП заблокували в сільській раді голову та секретаря, вимагаючи списки людей, які проголосували за те, аби їх церква перейшла в Православну церкву України. Натомість у поліції цю інформацію спростували, заявивши, що в приміщенні сільської ради відбулася розмова священника та кількох прихожан місцевого храму із головою та секретарем сільради. Порушень громадського порядку не було зафіксовано.

Згодом, 17 січня, відбулися збори прихожан, під час якої домовилися зареєструвати релігійну громаду ПЦУ. Проте у УПЦ МП переконували, що збори релігійної громади відбулися на противагу зібранню територіальної громади села, окремі члени якої висловили бажання асоціювати себе з іншою релігійною конфесією – УПЦ КП (ПЦУ). А ще пізніше, на сайті єпархії з'явилася заява про те, що 21 січня прихильники переходу в ПЦУ зірвали замки на храмі УПЦ і виштовхали з території храму Різдва Іоанна Предтечі настоятеля. Поліція, яка прибула на виклик, помітних пошкоджень на дверях не зафіксувала. Тоді храм опечатали, а настоятель громади УПЦ заявив, що готуватиме судовий позов за фактом рейдерських дій.

Спір за церкву на Волині закінчився переходом у ПЦУ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів