Люблять кусатися і «цілуватися»: як тренуються службові пси СБУ (відео)

Середа, 08 вересня 2021, 19:12

Службові собаки Служби безпеки України здатні шукати вибухівку, затримувати зловмисників та працювати в умовах, наближених до бойових.   

Про те, як тренують чотирилапих бійців, йдеться у сюжеті «Сніданок з 1+1».

Як розповідає керівник кінологічного підрозділу ЦСО «А» СБУ Сергій, більш активних і норовливих собак підбирають для штурмових підрозділів. У мінно-вибухових підрозділах служать спокійніші собаки, адже їм доводиться працювати в місті і часто контактувати з населенням, в тому числі – дітьми. Відтак ця собака повинна з довірою ставитися до людей. 

Служить в СБУ зараз і собака, якого у 2014 році ще малим щеням вивезли з анексованого Криму. Тепер Хантер – найдосвідченіший чотирилапий боєць Служби безпеки. Сліди від його зубів лишаються на тілі співробітника, який на тренуваннях виконує роль зловмисника, навіть крізь захисне спорядження.

«Найбільше любить кусатися. Для нього це хобі, поєднане з роботою. Тому виходить так, що йому не доводиться працювати жодного дня», – розповідає про Хантера кінолог.

Цей пес встиг проявити себе і в зоні АТО, навіть отримав за це відомчу відзнаку. Хантер допоміг штурмовій групі увійти в приміщення, з якого злочинець вів вогонь по правоохоронцях. Собака відрізняється спритністю та хитрістю. Кінолог каже, що хоч він давно виріс, шерсть на морді посивіла, втім, за характером лишається все тим же цуценям, яким у 2014 його забрали з Криму.

А ось дворічний пес Макс – навпаки новачок на службі. Його справа – шукати вибухівку. Кінолог розповідає, що собаки ревнують один одного до своїх наставників. Коли Макс вперше заступив на службу, де замінив свого попередника Акселя, той на господаря почав «дивитися скоса».

Якщо Хантер любить кусатися, то німець Кінг – цілуватися. Однак, це поза службою. На роботі ж він винюхує вибухові речовини.

Собаки СБУ вже мають цілі родинні династії. Так, зокрема, зовсім молодий Рей пішов по слідах свого батька і теж став пошуковим псом. А мама його працює у поліції. 

«Це ще дитина, яка нічого не хоче робити крім того, як гратися і їсти щось, все, що знайде. Поки що це його заняття. Але ми його виховуємо», – розповідає про Рея його кінолог. 

Нагадаємо, на Волині Служба безпеки України проведе антитерористичні навчання. Метою проведення заходів є удосконалення міжвідомчої взаємодії з протидії можливим терористичним і диверсійним загрозам у прикордонних районах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: