Поділитись:

«Горохівський трон»: на Волині викували унікальне крісло із кінських підков

Понеділок, 23 серпня 2021, 18:47
«Горохівський трон»: на Волині викували унікальне крісло із кінських підков

Ідею викувати крісло, схоже на трон, реалізував Горохівський міський голова Віктор Годик. Шедевр змайстрували для того, щоб у ньому кожен горохівчанин зміг не лише відчути себе господарем у рідному місті, а й увібрати своїм розумом і тілом дух, мудрість та силу кількох століть.

Про це повідомляє Горохівський вісник на своїй сторінці у Фейсбуці.

Віктор Годин, виходець із села Мирне, каже, що колекціонує підкови на честь свого хліборобського роду.  Разом із легендами, переповіданими дідами-прадідами, успадкував віру в чудодійну силу металевих півкругів.

Кілька тижнів тому до майстра прийшов відомий на Волині пошуковець, член Всеукраїнської громадської організації «Закінчим війну», Олег Торчинюк. Він приніс кілька десятків підкрв, які збирав в полях і лісах кілька років поспіль.

«Здавати знахідки на скупку металобрухту вважаю гріхом, оскверненням праці ковалів і підков – символів віків. Тому вирішив передати їх міському голові. То такий чоловік, що зі всього зробить щось потрібне людям. Тепер обоє радіємо, що красиве крісло слугуватиме неабиякою окрасою міста», розповів  Олег Ульянович.

І справді, вік підков, які з чималої купи металу перетворилися в шедевральний витвір, сягає в глибину XVII-XX століть. «Горохівський трон» складається із підков козацької доби, Першої і Другої світових воєн.

«Люди завжди вірили, що підкови в оселі символізують удачу, достаток і успіх. Можливо, через асоціацію з конем – символом заможності, якого здавна міг дозволити купити собі тільки вправний господар. Оскільки місто – наш спільний дім, то тепер у ньому є такий могутній оберіг духовного й матеріального багатства» ділився радістю від реалізації ідеї Віктор Годик.


До слова, навіть найвища на спинці підкова розміщена з особливим сенсом – ріжками до неба, що є своєрідною емблемою чаші достатку, яка буде притягувати в місто космічну благодатну енергію, наповнювати його добробутом і багатством.  За задумом Віктора Годика, сяючий від краси й самобутності престол буде слугувати  символом гостинності Горохова й горохівчан. Його призначення –  привітно запрошувати в гості всіх, хто хоче поєднатися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів