Поділитись:

«Кобзар», Псалтир, старовинні монети: прикордонники розповіли, що везуть контрабандисти

П'ятниця, 20 серпня 2021, 12:30
«Кобзар», Псалтир, старовинні монети: прикордонники розповіли, що везуть контрабандисти

У п'ятницю, 20 серпня, в управлінні Волинського прикордонного загону відбувся брифінг за участю начальника загону Сергія Лозінського. Полковник розповів про стан й протидію протиправній діяльності на державному кордоні.

Насамперед Сергій Лозінський наголосив на тому, що відбулися організаційно-штатні зміни: тепер прикордонний загін має назву не Луцький, а 6 прикордонний Волинський загін.

"Цього року спостерігаємо зменшення пасажиро- та транспортного потоку на 28% та 5% відповідно. З початку року через кордон пропущено майже 1 млн 200 тис. осіб та понад 500 тис. транспортних засобів. Зазначу, що з початку року прикордонники не пропустили через кордон 1 278 осіб. Серед основних причин – в іноземців, які їхали в Україну, не було страхового полісу, візи і вони не змогли підтвердити мету прибуття. Українців прикордонники не пропускали через кордон у зв’язку з наявними щодо них обмеженнями виїзду з України та відсутністю доручення від батьків на дітей, які виїжджали за кордон. Виконано майже 600 доручень уповноважених державних органів", – зазначив командир.

З його слів, за останні 7 місяців у пунктах пропуску виявили двох громадян із підробленими паспортами, у 20 осіб вони були недійсними. Прикордонники виявили більш як півсотні осіб, які надали для контролю підроблені результати ПЛР-тестів. Про усі випадки повідомили співробітникам Нацполіції. До слова, у пунктах пропуску громадяни уже не матимуть змоги зробити тести на COVID-19, бо припинили роботу з облаштування спеціально обладнаних для цього місць. Як зазначив Сергій Лозінський, це могло б мати наслідки зловживання службовим становищем.

До адміністративної відповідальності притягнули 343 особи. Окрім наркотиків та тютюнових виробів, на кордонах вилучали предмети історично-культурної цінності. Наприклад, "Кобзар", "Псалтир", старовинні монети.

Сергій Лозінський розповів також про особливості перетину кордону:

"Зазначу, що на кордоні з Республікою Польща до недавна пропускні операції здійснювалися лише у пункті пропуску «Ягодин». В червні 22.06 відновив роботу ППр «Устилуг». Українсько-білоруський кордон на даний час можна перетнути у пунктах пропуску «Доманове» та «Дольськ». Інші пункти пропуску (для пасажирського залізничного сполучення та місцеві) не функціонують, у зв’язку з карантинними обмеженнями".

У результаті оглядової роботи у 123 випадках виявлено контрабандних товарів на загальну суму понад 76 млн грн.

Зокрема, в пункті пропуску «Ягодин» було виявлено значні партії тютюнової контрабанди, які переміщувалися у пелетних дошках 21,5 тис.пачок цигарок та в у дерев’яних конструкціях кабельних котушок 125,9 тис. пачок.

Останнім часом контрабандисти активно використовують безпілотники та дрони. Зі слів командира загону, протягом останніх 3 місяців шляхом примусової посадки було зупинено спробу переміщення тютюнових виробів 7 одиниць дронів.

Активно протидіяли прикордонники й протиправній діяльності на «зеленій» ділянці кордону. Основними загрозами, як на польській, так і на білоруській ділянці залишаються незаконне переміщення товарів та нелегальна міграція.

Усього за 7 місяців поточного року поза пунктами пропуску військовослужбовці прикордонних підрозділів та оперативники прикордонного загону 29 разів виявляли майже 1,5 млн пачок цигарок.

Як стало відомо, у результаті проведених оперативних заходів та обшуків у межах області, викрили громадян, які організували протиправну діяльність, пов’язану з незаконним переправленням осіб та товарів через державний кордон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
17 квітня 2024
13 квітня 2024
15:06
12 квітня 2024
05 квітня 2024
04 квітня 2024
02 квітня 2024
10:45
30 березня 2024
29 березня 2024