Поділитись:

В Україні подешевшає соняшникова олія

Вівторок, 17 серпня 2021, 16:07
В Україні подешевшає соняшникова олія

До кінця серпня в Україні очікується істотне зниження цін на соняшникову олію «соціальних» сортів.

Про це повідомила прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі за результатами наради з представниками ринку рослинного масла і центральними органами виконавчої влади, пише UA.NEWS.

У відомстві зазначили, що українські виробники не поспішали знижувати ціни на масло, слідом за світовими тенденціями.

«Індекс продовольчих цін Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) на рослинні олії наприкінці минулого місяця знизився на 10%. Однак при цьому вартість соняшникової олії в Україні залишалася стабільною. За даними Держстату, на 13 серпня вона знизилася лише на 1,3%, порівняно з початком місяця», – зазначається у повідомленні.

Мінекономіки підкреслює, що індекс ФАО потребує корегування, адже базується на п’яти олійних культурах і високу питому вагу там посідає пальмове масло. Але, попри це, існують можливості для зниження вартості цього соціального для України продукту.

«Разом з ключовими гравцями ринку, сторони домовилися про заходи, що дозволять здійснювати зважену цінову політику і дотримуватися високих стандартів соціально-відповідального бізнесу. За прогнозами виробників, це дозволить суттєво знизити вартість «соціальних» сортів рослинного масла до кінця місяця», – підкреслили в Мінекономіки.

За останній рік ціни на соняшникову олію та цукор в Україні зросли майже вдвічі. За даними Держстату, в липні 2021 соняшникова олія коштувала майже на 80% дорожче, ніж у липні 2020 року.

Нагадаємо, експерти прогнозують падіння цін на соняшникову олію у вересні, коли почнеться збір врожаю соняшнику.

У лютому експортна ціна української соняшникової олії зросла до чотирирічного максимуму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів