Поділитись:

Варшавський ринок: скільки коштують сезонні овочі, фрукти, ягоди

Четвер, 12 серпня 2021, 10:03
Варшавський ринок: скільки коштують сезонні овочі, фрукти, ягоди

Мабуть, більшість лучан все-таки купують продукти у супермаркетах. Хоча на ринках вони можуть бути дешевші.

Супермаркети – це зручно, бо часто, окрім вихідних, лучани не мають можливості робити покупки в інших місцях. Магазинів багато, усі вони чи не на кожному кроці. І це добряче економить час. Проте не завжди – гроші.

Журналісти ІА «Конкурент» у середу, 11 липня, пройшлися Варшавським ринком, аби подивитися ціни на сезонні овочі, ягоди та фрукти. Ринок, як завжди, живе своїм насиченим життям: люди купують, продають, вибирають найсмачніше та найліпше, просять зробити знижку. Домашню продукцію, яка лишається, продають майже за безцінь, аби не повертатися з нею у село.

До слова, грибів майже не було. Можливо, тому, що вже була пообідня пора.

Продавчиня з Кульчина  розповідає, що найбільше продалися підберезники. Їх лишилося грамів 200, тому за них дівчина просила лише 5 грн. А загалом продавала маслята по 40 грн за кг і підосиковики – по 65 грн.

З ягід можна купити малину за ціною 25 грн за 250 грамів, та лохину, пів кілограма якої вартує 80 грн.

– Лохина вже закінчується. Ця свіжа, вчора тільки зібрана, – каже продавчиня.

Також вона продає херсонські персики по 65 грн за 1 кг, закарпатські груші по 80 грн. За кілограм кукурудзи просить 30 грн. На кілограм, каже, вийде приблизно 4 качани.

Жінка пригощає грушами і персиком. Дійсно, солодкі, смачні. Два великих персики обходяться у 20 грн.

Поряд продає сивочолий дідусь. Каже, продукція його із Милуш.

– Чули таке село? – питає і всміхається крізь вуса. Прошу зважити мені 5 яблук.

– Всього лише п’ять? Вони по 20 грн за кілограм. Беріть кілограм, за 15 віддам.

Вмовив.

– Це ж домашні. Перші. Без хімії. То, може, таки на 20 гривень докладу? Ну, щоб наїлися. Виберу ліпші, – переконує.

А продавати дідусь таки уміє – вмовив  вдруге. 

Біля яблук – лотки з маленькими абрикосами. Але вони теж домашні, тому не мають, звісно, отого «магазинного» вигляду. Коштують 30 грн за 1 кг.

Маленький пучок домашньої петрушки можна купити на ринку за 7 грн, більший – 10 грн. Рукола – також 10 грн. А от кропу знайти так і не вдалося.

Варшавський ринок: скільки коштують сезонні овочі, фрукти, ягоди

Варшавський ринок: скільки коштують сезонні овочі, фрукти, ягоди

Варшавський ринок: скільки коштують сезонні овочі, фрукти, ягоди

Поки йду між рядами, пропонують «дуже солодку кукурудзу по 30 грн», «смородину по 25, але якщо буду брати 2 маленьких відеречка, то віддадуть по 20», «останні помідори по 30 грн, але якщо поторгуюся, то буде дешевше», «огірочки по 20 і 25 – таких добрих я ще не куштувала». Бо кожен намагається продати те, що привіз до міста.

Можна купити й вирощене не в "домашніх" умовах. Приміром, є кукурудза й по 20 грн за 1 кг. Проте на ній не пише, що вона супер солодка. За солодку просять 35 грн. Продається і поштучно – по 8 грн за одну.

Середня ціна на помідори –  18 грн, домашні – 30 грн. Червоний перець на ринку коштує 40 грн, «Білозірка» – 25 грн. Огірки тут по 20 грн, капуста – 8 грн, баклажани – 15 грн, кабачки – 10 грн.

Не набагато дешевші кавуни на Варшавському ринку – 10 грн. Ціна дині залежить від її сорту: є по 20 грн, а є і по 40 грн. Виноград білий – 50 грн, мускатний – 80 грн.

Тож, кожен може обрати продукцію на свій смак та кишеню.  І зробити вибір – де купувати ліпше. 

Нагадаємо: ринкові ціни на добротні херсонські кавуни торік приємно дивували: найбільшу літню ягоду можна було знайти за ціною 9 гривень за кілограм. І це навіть торгуватися не доводилося.

А от ціни на кукурудзу у серпні трималися у межах 45-50 гривень за кілограм і 12-13 гривень за качан. Можна було знайти також і звичайну домашню кукурудзу за ціною  7 гривень за штуку. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів