Поділитись:

У США заявили, що штамп "Дельта" поширюється навіть серед вакцинованих

Субота, 31 липня 2021, 18:12

У США вважають, що штам коронавірусу «Дельта» серед вакцинованих передається так само легко, як і серед решти людей. Крім того, цей штам вірусу, ймовірно, частіше призводить до ускладнень. Проте вакцини, схоже, все-таки є ефективними й проти «Дельти».

Як інформує Громадське, про це йдеться у внутрішніх документах Центрів із контролю й профілактики захворювань (CDC) США.
У США вважають, що штам «Дельта» є більш заразним, як лихоманка Ебола, простуда, сезонний грип, віспа та коронавірус SARS-CoV. Як стверджують документи, цей штам так само швидко поширюється, як вітряна віспа (вітрянка).

Матеріали CDC свідчать, що при зараженні штамом «Дельта» кількість вірусу у дихальних шляхах у десять разів вища, ніж у людей, які інфікованих штамом «Альфа».

Водночас якщо порівняти з оригінальним штамом коронавірусу, то при зараженні «Дельтою» вірусу може бути навіть у тисячу разів більше.

Проте є і хороші новини: дані CDC свідчать, що навіть при «Дельті» вакцини дуже ефективні у запобіганні серйозних захворювань, госпіталізації та смерті.

На основі цих документів у США вже оновили рекомендації носіння масок. У країні повернули масковий режим навіть для вакцинованих. Захистом доведеться користуватися у закритих громадських приміщеннях. Але матеріали CDC свідчать, що навіть ця рекомендація може виявитися недостатньою.

Що відомо про «Дельту»?

У Всесвітній організації охорони здоров'я заявили, що штам поширився вже щонайменше у 111 країнах світу. «Дельту» вперше виявили в Індії.

Штам має дві ключові мутації зовнішньої «спайкової» частини вірусу, яка прикріплюється до клітин людини. ВООЗ раніше визнала його таким, що «викликає занепокоєння», адже він є більш заразним.

За даними департаменту громадського здоров'я Англії, цей штам у 1,6 раза заразніший, ніж штам «Альфа», у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації та у 1,45 раза частіше — до реанімації.

Цей штам уже є і в Україні. Так, станом на 28 липня у нас виявили 17 випадків зараження «Дельтою». Один із них закінчився летально. Частина людей виїжджали за кордон, але деякі випадки не пов'язані з подорожами. Також уряд змінив правила перетину кордону через штам «Дельта».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів