Віз, не приховуючи: на «Ягодині» попередили контрабанду старовинного «Псалтиря» (фото)

Середа, 28 липня 2021, 12:30

Книга, яку працівники Волинської митниці вилучили в уродженця Рівного 19 червня на пункті пропуску «Ягодин», виявилася унікальним «Псалтирем», датованим 1895 роком. Це встановила державна експертиза. Відтак чоловік постане перед судом.

Про це йдеться на сторінці Волинської митниці у Фейсбуці.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у суботу, 19 червня, в пункті пропуску «Ягодин» прикордонники під час огляду легкового автомобіля Ford, яким на виїзд з України слідував 62-річний уродженець Рівного, виявили в багажному відділенні «Псалтир».

Тоді книгу, вилучили та передали на експертизу. Відповідно до висновку державної експертизи культурних цінностей, досліджувана книга являє собою друковане видання «Псалтиря», датованого 1895 роком та видрукованого типографією Києво-Печерської лаври.

Таким чином громадянин України вчинив дії, спрямовані на переміщення через митний кордон України, з приховуванням від митного контролю історичної та культурної цінності. Тож чоловікові доведеться нести відповідальність перед законом.

До слова, у цьому році це не перша спроба громадян вивезти з території України культурні цінності через пункти пропуску на Волині. Раніше повідомлялося, що 17 лютого в пункт пропуску «Доманове» на виїзд з України прибув автобус «Ковель-Брест». Охоронці кордону завчасно отримали оперативну інформацію щодо можливого незаконного переміщення предметів одним із пасажирів. Під час спільного зі співробітниками СБУ та Держмитслужби огляду серед особистих речей жителя Волині виявили більш ніж півсотні монет, датованих XIX-XX століттями, 8 медалей, грошову купюру зразка 1910 року, 2 багнети та старовинний «Псалтир» початку XVIII століття.

Кримінальна відповідальність за дане правопорушення класифікуються відповідно статті 201 Кримінального кодексу України - контрабанда. Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: