Поділитись:

Чи продають дітям ліки у луцьких аптеках (відео)

Вівторок, 27 липня 2021, 09:46

Наковталися пігулок, аби покінчити із життям, натомість – отримали серйозні отруєння. Впродовж цього року лише на Волині трапилося 6 спроб самогубства, половина – передозування таблетками. Серед потерпілих – троє дітей. Двоє – це підлітки, які свідомо направилися в аптеку за пігулками. А будь-який препарат у неправильному дозуванні – це вже небезпека.

Отож, чи продають волинські фармацевти дітям та підліткам ліки, зясовував "12 канал".

За пігулками – лише з паспортом. Дітям до 14 років ліки більше не продаватимуть. Такий закон у другому читанні ухвалила Верховна рада. Тож відтепер якщо у фармацевта виникатимуть сумніви щодо віку дитини, він повинен попросити паспорт. У разі його відсутності – відмовити. В деяких регіонах зміни вже діють.

На щастя, летальних випадків на Волині не було – дітей врятувати вдалося. Але таких ситуацій можна було повністю уникнути – якби фармацевти бодай цікавилися, для кого чи для чого підлітки купують ліки.

Аби з’ясувати, чи справді дітям так легко придбати медикаменти, журналісти провели експеримент. 13-річна героїня спробувала купити лікарські засоби у трьох різних аптеках міста. У двох із них – продають ліки без проблем. У третій купити не вдалося, але зовсім не через вік героїні.

Виявляється, нині придбати ліки можна у будь-якому віці і без жодних обмежень. Щоправда, з дня у день за таку безвідповідальність чи то байдужість фармацевтів каратимуть. У Верховній Раді України прийняли закон про заборону продажу ліків дітям до 14 років. Якщо дитина без паспорта, аптекарі просто зобов’язані відмовити. За порушення закону – штраф до 13 тисяч гривень або й взагалі позбавлення ліцензії.

Чи не нехтуватимуть волинські фармацевти законом, який вже чекає візи президента, вже невдовзі ревізуватимуть відповідні органи. Та все ж насамперед відповідальність за власних дітей несуть батьки. Вони ж повинні обмежити доступ до ліків і вдома.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів