Поділитись:

На Рівненщині поле залили рожевою отрутою (відео)

Субота, 24 липня 2021, 11:32

Екологи і надзвичайники побували на місці розливу невідомої речовини на Рівненщині, взяли проби ґрунту і повітря та встановили, хто це зробив, і що це було.

Про це повідомив на своїй сторінці у фейсбуці Голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований.

У п'ятницю, 23 липня, старші інспектори Державної екологічної інспекції Поліського округу відібрали проби ґрунту на місці розливу рожевої речовини поблизу села Колоденка Рівненської області.

Фахівці інструментально-лабораторного контролю Держекоінспекції дослідять ґрунт на вміст амонію сольового, фосфору, сірки рухомої, важких металів (міді, цинку, свинцю та інших). Результати експертизи будуть відомі за тиждень (саме стільки часу поводиться дослідження).

Також стало відоме походження речовини. Фахівці Державної служби з надзвичайних ситуацій встановили, що рідина яскраво-рожевого кольору – це сертифікований в Україні препарат для боротьби зі шкідниками «Префект».

Префект – контактний акарицид з вираженою кишковою дією. Володіє трансламінарною дією: проникає в тканину рослин по міжклітинних проміжках. Дія препарату  спрямована на яйця, личинки та німфи павутинного кліща, які гинуть після обприскування. На дорослих особин не впливає, але стерилізує самок, які відкладають нежиттєздатні яйця.

Клас небезпеки препарату – третій з існуючих п'яти.

Також експерти провели обстеження атмосферного повітря навколо ділянки від села Колоденки до села М'ятина Рівненського району, де було помічено розлив рожевої рідини та встановили, що вмісту небезпечних речовин у повітрі немає. Дослідження проводилися на виявлення в атмосферному повітрі діоксиду сірки – 0,003 мг/м3 (ГДК – 0,5 мг/м3); діоксиду азоту 0,010 мг/м3 (ГДК – 0,2 мг/м3); оксиду азоту 0,010 мг/м3 (ГДК – 0,4 мг/м3).

Загрози для людей немає. Фахівці ДСНС України у Рівненській області координують процес утилізації сільгоспвиробником речовини. Ситуація на контролі, повідомили на сайті МВС. 

Загальна площа забруднення наразі складає 635,8 квадратних метрів. Ділянки, на яких виявили розлив, орендуються ТОВ «АКРІС АГРО».

Держекоінспекція направила заяву до Національної поліції України щодо ознак кримінального порушення за статтею 239 Кримінального кодексу України(Забруднення та псування земель).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів