Поділитись:

"До "червоної зони" повернемося": у МОЗ восени очікують нову хвилю коронавірусу

П'ятниця, 23 липня 2021, 17:30
«До »червоної зони« повернемося»: у МОЗ восени очікують нову хвилю коронавірусу

Головний санітарний лікар Ігор Кузін розповів "Сніданку з 1+1", що карантину восени не оминути. Загалом дві дози щеплення отримали менше 4% українців.

В Україні фіксують всього кілька сотень випадків коронавірусу на добу. Хоч низька статистика змушує розслабитись, в Міністерстві охорони здоров’я нагадують – це дуже підступний сигнал.

"Коронавірус не зникає. Україна реєструє на своїй території штам "Дельта". Вже майже сто країн звітують, що "Дельта" викликає великі та швидкі спалахи на території держав", – каже Ігор Кузін. 

Україну цей спалах не обійде, перебачає лікар-реаніматолог Борис Бриль з Ізраїля. До слова, ця країна ледь не найкраще у світі бореться з пандемією.

"Восени буде зростання. У вас недостатня кількість перехворілих і вакцинованих для того, щоб пандемія зупинилася", –  наголосив він. Це навіть не повернення до сценарію січня 2021-го. 

Український уряд вже перебуває в очікуванні цієї хвилі. За офіційними прогнозами, вона поверне нас до найсуворішого карантину.

"До червоної зони, я впевнений, ми точно повернемося. Це лише питання часу", –  каже Ігор Кузін. 

Нагадаємо: новий штам коронавірусу "дельта", який в Україну привезли з РФ, є ще більш небезпечним, ніж попередній "британський". 

Про це у коментарі ІА "Конкурент" розповіла завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Волинського обласного центру контролю профілактики хвороб МОЗ Ірина Єнжиєвська

За її словами, вірус вражає переважно молодь. Ним можна повторно заразитися, навіть якщо ви раніше хворіли іншими штамами коронавірусу. Перебіг у більшості випадків важкий. 

В Індонезії, зокрема, нещодавно був зафіксований рекорд захворюваності – понад 21 тисячу нових випадків за добу. Подібні сплески захворюваності відбуваються в інших країнах регіону, зокрема, в Таїланді та Малайзії.

У Росії поширення дельта-варіанту стало причиною рекордної смертності від COVID-19 у Москві за увесь час пандемії. Крім того, минулого тижня кількість нових випадків коронавірусу зросла на 25% в Африці.

У Європі також відзначається поширення дельта-варіанту. Зокрема, даний варіант відповідає за 90% усіх заражень у Великій Британії, 70% всіх випадків у Португалії та 20% – в Іспанії. Як наслідок, країни ЄС, зокрема Німеччина, посилюють обмеження на в'їзд, а в окремих випадках посилюють карантинні заходи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів