Поділитись:

Рік «луцькому терористу»: на якому етапі слідство

Середа, 21 липня 2021, 17:20

Захоплений автобус з заручниками, постріли, вибухи гранат та тодішній міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков у Луцьку. Подія, яка трапилась 21 липня 2020 року на Театральному майдані міста сколихнула не лише країну, а й весь світ. 

Вранці того дня, Максим Кривош захопив автобус із 13 заручниками всередині. Транспорт припаркував на головній площі міста. Протягом дня на місці події було чути постріли, а площу оточив "спецназ". Максим Кривош, або ж як він себе називає Максим Плохой, змусив поставити на вуха усіх. В тому числі й Президента. 

Нагадаємо, тоді чоловік опублікував у твіттері вимоги та зазначив, що лише після їх виконання відпустить заручників. Він вимагав, аби голови судів, міністерств, прокуратури, парламенту, церков, а також українські олігархи записали й виклали на своїх сторінках у соцмережах заяви про те, що саме вони - терористи в законі.

 

Вимога пролунала і для президента України, яку Володимир Зеленський, до слова, виконав. Глава держави на вимогу Кривоша записав відеозвернення до українців.Здався силовикам та відпустив заручників  терорист вже ввечері, після 10-ої години. 

Відтоді минув рік. Луцький терорист Максим Плохой увесь цей час перебуває у СІЗО. За цей час він теж неодноразово заявляв про себе: оголошував голодування, вимагав аби як свідка у суді допитували президента України та багато іншого.

Першим адвокатом “луцького терориста” був Сергій Тиможинський. Він захищав права Кривоша протягом трьох місяців. Він розповідає, що саме у цей період і виникла ідея терористичний акт, яким його називають поліцейські, назвати своєрідним перфомансом. 

"Я в той день був черговим адвокатом регіонального центру безоплатної правової допомоги. І моє чергування якраз мало закінчитися. Десь в 10 годині мені дзвонять чергові й кажуть, що приїжджайте, є затримання по 208-ій. Я на той час вже по телевізору дивився, то здогадався, що це наш терорист. З ним я вже зустрівся в приміщенні СБУ зі слідчими. Я вважаю, що Кривош - досить інтелектуальна та розвинена особа. Розбіжності в нас з'явилися після першого з моїх інтерв'ю, де він каже, що колишній працівник карного розшуку захищати такого злочинця як він. При проходженні психіатричної експертизи в мене склалося враження, що не він проходить експертизу, а лікарі. Він оперував такими термінами й знаннями, на які навіть тестуючий лікар не знав відповіді. Він є така людина, яка хоче бути зверху, яка хоче привернути до себе увагу. Якщо ти хочеш йому щось заперечити, він це зразу заперечує.Ще тоді ми розглядали ситуацію захисту, яку він зараз використовує. Ніби то це не був злочин в такому вигляді, як чистий тероризм, а був свого роду - перфоманс", - розповів Сергій Тиможинський.

Нині справу слухають у суді, розповідає речниця Волинської обласної прокуратури Наталія Мурахевич.

"Нині кримінальне провадження перебуває на етапі судового розгляду, допитані майже усі потерпілі. Наступним етапом буде допит свідків. Відповідно йде нормальний процес, справа розглядається в суді. Прокурори будуть наполягати на тому, щоб обвинувачений поніс справедливе покарання в межах санкцій статей за якими він обвинувачується".

Обвинувачують Максима Кривоша за п'ятьма статтями. Йдеться про захоплення заручників, терористичний акт, замах на життя працівника правоохоронного органу та незаконне поводження зі зброєю та вибуховими пристроями. За це йому загрожує позбавлення волі, не на один десяток років. 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів