Поділитись:

Закон про жорстоке поводження з тваринами: що нового

Вівторок, 20 липня 2021, 06:55

15 липня Верховна Рада підтримала законопроєкт 2351, який впроваджує в Україні європейські стандарти поводження з тваринами. На його ухваленні тривалий час наполягали зоозахисники.

Документ узгоджує українське законодавство з низкою директив ЄС, що мають стосунок до Європейської конвенції про захист тварин.

Про це інформує BBC.

Незважаючи на те, що Україна ратифікувала цю конвенцію ще у 2013 році, фактично її норми не були введені в українські закони.

Метою ухвалення Закону є впровадження європейських гуманних цінностей та стандартів по відношенню до тварин, приведення законодавства України у відповідність до директив Євросоюзу.

Ухвалений Радою документ передбачає зокрема заборону вбивства тварин для регулювання їхньої чисельності (шляхом отруєння, евтаназії тощо) та жорстоке поводження з безпритульними тваринами.

Закон також забороняє використовувати тварин у рекламі розваг і закладів харчування, утримувати хижих чи рідкісних тварин у неспеціалізованих закладах чи вдома - зокрема отруйних змій та хижих птахів.

Окрім того, нові правила передбачають заборону жебракувати та надавати фотопослуги з дикими тваринами – за винятком, коли йдеться про цирки, зоопарки та дельфінарії.

Згідно з новими правилами, не можна також залишати тварину в закритому салоні авто за відсутності в ньому людини при температурі повітря більше +20ºС та менше +5ºС.

Забороняється також залишати домашню тварину прив'язаною, якщо довжина прив'язі становить менше 20 метрів - окрім сторожових собак, для яких довжина прив'язі має складати принаймні 10 метрів.

При цьому в тварини – навіть якщо вона прив'язана – має бути можливість сховатися у якомусь приміщенні чи споруді при температурі більше +20ºС або менше 0ºС.

Новий закон також не дозволяє без нагляду залишати домашню тварину прив'язною в громадських місцях - поблизу зупинок, магазинів тощо.

Згідно з документом, за жорстоке поводження з тваринами з 14 років людину можна притягати до адміністративної відповідальності, з 16 – до кримінальної.

Максимальне покарання за жорстоке поводження з тваринами, порушення правил їхнього транспортування, яке призвело до їхнього каліцтва чи смерті, нацьковування тварин одна на одну, публічні заклики до жорстокого поводження – позбавлення волі на строк до 3 років.

Покарання за ті самі дії, якщо вони вчинені у присутності неповнолітніх, може становити до 5 років в'язниці.

Постраждалу тварину конфісковуватимуть, а її власника зможуть позбавляти права на утримання тварин на 5 років.

До того, як новий закон набуде чинності, його ще мають підписати голова Ради та президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
13:15
25 березня 2024
21 березня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024
26 лютого 2024
22 лютого 2024
21 лютого 2024
20 лютого 2024