Поділитись:

Станцію "Академік Вернадський" відвідали косатки (фото)

П'ятниця, 16 липня 2021, 06:49

Фото – Національний арктичний науковий центр

До антарктичної станції “Академік Вернадський” припливли дві косатки. Їхня поява є досить рідкісним явищем для берегів найхолоднішого континенту.

Про це сповіщає пресслужба Національного арктичного наукового центру.

"Напередодні Всесвітнього дня косаток, який, до речі, відзначався вчора, дві косатки завітали до наших полярників! Загалом ці тварини живуть в кожному океані, але найбільше їх – саме в Південному. Водночас побачити косатку біля берегів Антарктиди – це досить рідкісне явище", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що загалом популяція косаток оцінюється в 25-27 тис. особин. Їх легко відрізнити від інших китоподібних за гострим і великим у порівнянні з розміром тіла спинним плавцем висотою до 1,8 м. Також їх називають китовбивцями, адже вони полюють на дельфінів, китів, морських левів та інших тварин, а з латини їхню назву Orcinus orca можна перекласти як «демонський дельфін». Зуби косаток – довжиною аж до 13 см.

"Але попри страшну славу, ці хижаки дуже вразливі. Річ у тім, що різні групи косаток спеціалізуються на різних типах здобичі – живляться рибою, пінгвінами, тюленями чи китами. Якщо їхній улюблений тип їжі зникає, їм дуже важко перелаштуватися на інший. Кожна зграя косаток також має власні мисливські традиції, які передаються з покоління в покоління", – пише пресслужба наукового центру.

Наголошується що, крім харчових уподобань, косатки відрізняються за розмірами, особливостями забарвлення, поведінкою, соціальною структурою та «мовою», створюючи власні унікальні екотипи. Наразі вчені нарахували 22 такі екотипи, але дослідження ще тривають. Косатки утворюють стійкі соціальні зв'язки, тобто тримаються «родини», а також дбають про хворих, старих або покалічених родичів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів