Поділитись:

В Ісландії завершили експеримент із чотириденним робочим тижнем

Середа, 07 липня 2021, 05:37
В Ісландії завершили експеримент із чотириденним робочим тижнем

В Ісландії підбили підсумки чотирирічного дослідження чотириденного робочого тижня. В експерименті взяли участь три тисячі осіб або ж 1% від усіх працівників країни. Результати показують, що люди стали щасливішими, працювали або так само, або краще, а стресу і вигорання стало менше.

Про це пише "Platfor.ma"

Експеримент проходив із 2015 до 2019 року і став найбільшим випробуванням короткого робочого тижня. У ньому взяли участь держслужбовці країни з різних сфер — від вчителів до лікарів. Дослідження проходило в два етапи: в першому взяли участь 2,5 тисячі людей, а в другому — 440. Працівників тимчасово перевели з 40-годинного робочого тижня на 35 або 36-годинний без зниження заробітної плати. При цьому не всі учасники працювали за традиційним графіком з 9 ранку до 5 вечора. Дехто працював у нічні зміни.

У жодному з випадків скорочення робочого тижня не призвело до падіння продуктивності чи перепрацювань. Навпаки: учасники досліджень відчували більший стимул раціонально планувати свій час і покращувати робочу взаємодію. Також працівники помітили покращення самопочуття: вони рідше відчували стрес і вигоряння і частіше почувалися щасливими й позитивними. Вивільнений час вони витрачали на заняття спортом і соціалізацію.  І менеджери, і рядовий персонал визнали випробування «шаленим успіхом».

На різних робочих місцях по-різному адаптувалися до зменшення робочих годин. У деяких випадках співробітники починали делегувати і пріоритезувати завдання більш ефективно, проводили коротші і сфокусованіші зустрічі, а деякі взагалі відміняли, надаючи перевагу електронній пошті.

Успіх експерименту дозволив ісландським профспілкам домогтися постійного скорочення робочих годин для працівників з 2019 року. На момент виходу дослідження 86% робочої сили країни або вже працюють менше годин, або мають право на скорочення годин роботи.

Автори пропонують використовувати дані як зразок для майбутніх випробувань чотириденного робочого тижня по всьому світу. Як відзначили в центрі Autonomy, результати довели «приголомшливий успіх» концепції і означають, що держсектор дозрів для переходу на чотириденний робочий тиждень. У Alda пояснили, що експеримент довів не тільки можливість чотириденного графіка, але і прогресивність підходу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів