Поділитись:

Рада посилила відповідальність за домашнє насильство

П'ятниця, 02 липня 2021, 05:13
Рада посилила відповідальність за домашнє насильство

Верховна рада під час засідання 1 липня прийняла за закон про посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі. 

Про це пише "Суспільне".

Закон спрямований на "удосконалення правового регулювання притягнення до відповідальності за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування".Також він має сприяти реалізації прав постраждалих на відшкодування матеріальних збитків і моральної шкоди.

За вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі військовослужбовці та військовозобов'язані несуть адміністративну відповідальність на загальних підставах.

Збільшуються строки притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства до 6 місяців з дня виявлення правопорушення.

Законом передбачається застосування нового альтернативного виду адміністративного стягнення за вчинення зазначених правопорушень – суспільно корисних робіт (від 120 до 240 годин – при першому порушенні протягом року та від 240 до 360 годин – при повторному порушені протягом року), і також збільшення строку адміністративного арешту до 10 діб (зараз сім діб).

Нарахована заробітна плата за виконання кривдником суспільно-корисних робіт перераховується постраждалій особі.

Нацполіція може затримувати особу у разі вчинення домашнього насильства.

Також виключається обов'язкова присутність особи, яка притягується до адмінвідповідальності за вчинення домашнього насильства, у разі винесення термінового заборонного припису під час розгляду справи судом.

"Прийняття цього законопроєкту сприятиме реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами, якою визначено, що сторони вживають необхідних законодавчих або інших заходів для забезпечення покарання ефективними, пропорційними та переконливими санкціями за вчинення правопорушень", – йдеться у пояснювальній записці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів