Поділитись:

Невідкладний законопроект: Зеленський просить Верховну Раду затвердити великий герб

Понеділок, 28 червня 2021, 15:05

Президент України Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради як невідкладний законопроєкт про великий Державний герб України.

Про це він повідомив під час засідання Верховної Ради з нагоди Дня Конституції України, пише Громадське.

Зеленський заявив, що в Україні на законодавчому рівні закріплені синьо-жовтий прапор, тризуб та гімн. Він наголосив, що у нас досі не існує великого герба, хоч він і передбачений Конституцією.

«За ці роки було багато різних конкурсів, суперечок, сварок, думок і різних бачень. Я гадаю, що у рік 30-ліття незалежності й 25-ліття Конституції потрібно в цьому питанні нарешті поставити крапку», — сказав глава держави.

До слова, стаття 20 Конституції України проголошує Тризуб головним елементом Великого Державного герба України. Натомість великий герб мав встановлюватися в майбутньому, окремим законом Верховної Ради, з урахуванням малого герба та герба Війська Запорізького.

Конкурс на його ескіз вже тричі організовували, востаннє — у 2009 році — однак досі ні до чого не доходили. Офіційний герб України (синій щит із золотим тризубом) має статус малого герба.

Зрештою уряд 30 вересня 2020 року оголосив проведення конкурсу на найкращий ескіз Великого Державного герба. А вже 19 листопада стало відомо про переможця.

Цей варіант викликав чимало критики серед українців: хтось не сприймав його з геральдичної точки зору, комусь не сподобався дизайн, а дехто взагалі не вважає, що Україні потрібен великий герб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів