Поділитись:

Смертельно небезпечно: волинян просять не рибалити біля ліній електропередач

П'ятниця, 18 червня 2021, 08:24

фото ілюстративне

Волинський рибоохоронний патруль закликає рибалок дотримуватися правил перебування поблизу високовольтних ліній електропередач.  

Електрострум може стати небезпечним фактором на риболовлі, адже досить часто поблизу водойм знаходяться повітряні лінії електропередачі (ЛЕП), – повідомляє пресслужба Волинського рибпатруля.

Аби запобігти нещасним випадкам від впливу електричного струму визначено охоронні зони електричних мереж, а саме: до 1 кВ – 2 метри (м), 20 кВ – 20 м, 35 кВ – 15 м, 110 кВ - 20 м, 150-220 кВ – 25 м, 330-500 кВ – 30 м, 750 кВ – 40 м. У межах охоронних зон повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів та пристроїв рибалити суворо заборонено!

Крім того, при переміщеннях під повітряними лініями смертельно небезпечно здіймати вудилища та нести їх на плечі. Щоб уникнути наближення і випадкового дотику до проводів, слід переносити вудилище, опустивши його паралельно землі.

"Якщо ви подарували вудку дитині, обов’язково поясніть їй правила поведінки поблизу ЛЕП. Юні рибалки, захоплені риболовлею, можуть забути про обережність. Якщо ваша дитина зібралась на риболовлю, поясніть їй прості правила електробезпеки та небезпечність наближення до електричних мереж (розподільних пунктів, трансформаторних підстанцій, ЛЕП). Нагадайте, що на всіх енергетичних об’єктах розміщені знаки, що попереджають про небезпеку ураження електричним струмом", – наголошують у рибпатрулі.

Також смертельно небезпечною може бути риболовля під час грози, особливо в охоронних зонах ЛЕП. Вудка, яка є провідником струму, може акумулювати електричні заряди та притягувати удар блискавки.

Дотримуйтеся простих правил під час риболовлі, а саме:

  • будьте уважними самі та нагадуйте іншим рибалкам про небезпеку поблизу ЛЕП;
  • уникайте вилову риби в охоронних зонах електричних мереж, під проводами повітряних ліній електропередачі;
  • дотримуйтеся вимог попереджувальних та заборонних плакатів, якими позначені місця заборони риболовлі в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі.

Довідково:

Сучасні вудки виробляються із вуглепластику – матеріалу, який є провідником електричного струму. Підвищена вологість поблизу водойм створює небезпеку для життя навіть при наближенні до дротів діючої електролінії. Попри те, що на сучасних вудках нанесений попереджувальний знак, а у паспортах чи супровідних документах пишуть про неприпустимість використання їх поблизу ЛЕП, рибалки нехтують цими елементарними правилами безпеки та продовжують рибалити поряд із ЛЕП. Внаслідок цього, виникає небезпека електротравм із летальними наслідками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів