Поділитись:

Як зловити рибу і не порушити закон: поради від рибпатруля

П'ятниця, 11 червня 2021, 13:25

На озерах та водосховищах Волині завершилася нерестова заборона, тож рибоохоронний патруль вирішив нагадати рибалкам, яку рибу і скільки риби можна ловити, аби не отримати проблем із законом.

Сьогодні, у п'ятницю,11 червня, закінчуються обмеження, пов’язані з нерестом на озерах та водосховищах Волинської області. На річках області нерест закінчився ще 20 травня. Після завершення нересту на водоймах загального користування дозволяється вилов риби з берега та човна вудками усіх видів, із загальною кількістю гачків не більше п’яти на рибалку та спінінгом з блешнею.

Добова норма вилову становить 3 кілограми (або один трофей будь-якого розміру). Крім того, існують мінімально допустимі розміри риби, при яких її можна брати в улов:

  • сом – 70 см,
  • судак – 42 см,
  • щука – 35 см,
  • лящ – 32 см,
  • короп – 25 см,
  • лин – 20 см та інші.

Щодо підводного полювання, то воно дозволяється гарпунними рушницями (без застосування аквалангів) та при наявності посвідчення підводного мисливця.

Використання заборонених знарядь лову (сітки, ятері, павуки, екрани, драчі, ості та інші) є грубим порушенням правил рибальства (ч. 4 ст. 85 КУпАП) та передбачає штраф до 680 гривень з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих водних біоресурсів.

Залежно від заподіяних збитків (а саме заподіяння істотної шкоди), може також наступити кримінальна відповідальність за ст. 249 ККУ (незаконне зайняття рибним промислом). Дана стаття передбачає штраф від 1 700 до 6 800 грн або обмеження чи позбавлення волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Крім штрафу, порушник також має сплатити збитки, нанесені рибному господарству за кожний незаконно виловлений хвіст, незалежно від розміру:

  1. судак – 510 грн,
  2. сом – 425 грн,
  3. щука – 340 грн,
  4. сазан – 306 грн,
  5. білий амур, товстолоб – 255 грн,
  6. лящ – 170 грн, лин – 119 грн,
  7. тарань (плітка) – 85 грн,
  8. краснопірка – 68 грн,
  9. плоскирка – 34 грн,
  10. карась – 17 грн,
  11. рак – 25,5 грн.

Якщо спіймалася на гачок риба, яка занесена до Червоної книги України, обережно зніміть з гачка і випустіть її. Адже, відповідно до ст. 90 КУпАП (порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України) передбачений штраф на громадян у розмірі від 340 до 510 грн з конфіскацією незаконно добутого та компенсація за кожен екземпляр незаконно виловленої червонокнижної риби (постанова КМУ від 07.11.2012 № 1030).

У рибпатрулі наголосили, що до 30 червня включно ще триватиме нерестова заборона на придаткових водах річок. Сюди відносяться непроточні при найнижчому рівні води: протоки, гирла, копанки, ставки та інші водойми, в тому числі ті, які тимчасово заливаються водою в період весняної повені.

Також нагадуємо, згідно із законом України «Про тваринний світ» з 1 квітня по 15 червня забороняється використання моторних човнів та підвісних двигунів на водоймах у зв’язку з природоохоронною компанією, що має назву «період тиші».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів