Поділитись:

На Волині судитимуть членів банди вимагачів

Четвер, 17 червня 2021, 14:32

Фото ілюстративне

На Волині судитимуть членів організованого злочинного угруповання, які вимагали з людей гроші.

Про це повідомив сектор комунікації поліції Волинської області на сайті ГУНП.

Слідчі відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП у Волинській області завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за  ч. 4 ст. 189 КК України та ч.2 ст. 255-1 КК України. За процесуального керівництва обласної прокуратури справу направили до суду. Виявили злочинну діяльність групи співробітники управління СБУ в області.

У першій статті йдеться про вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, або вчинене організованою групою, друга стаття – це встановлення або поширення злочинного впливу, вчинені повторно або в ізоляторах тимчасового тримання, слідчих ізоляторах чи установах виконання покарань.

Слідством встановлено, що члени організованої злочинної групи у складі двох осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, та трьох інших зловмисників, створили стійке угруповання та вчинили ряд вимагань грошових коштів у мешканців Волинської області. Вимагання супроводжувалися систематичним психологічним тиском, застосуванням фізичного насильства до потерпілих та висловленням погроз насильством до них та їх близьких родичів, висловленням погроз заподіяння тяжких тілесних ушкоджень тощо.

Задокументовано кілька епізодів такої злочинної діяльності, коли потерпілі, під тиском, передавали членам злочинної групи гроші у великих розмірах, або перераховували їх на банківські картки. Спочатку куратор банди, який нині ув’язнений, підшуковував людей, з яких можна було вимагати гроші: це могли бути або неіснуючі борги, або нібито незаконна діяльність. Далі спільники, які перебували на волі, зустрічались з цими особами, залякували їх та вимагали грошей, при цьому постійно погрожуючи розправами над ними чи їх рідними. Через страх за своє життя й здоров’я громадяни віддавали кошти зловмисникам. 

Також встановлено, що керівник банди, який перебуває в місці позбавлення волі, здобув собі авторитет серед суб’єктів підвищеного злочинного впливу, в силу свого злочинного статусу, та мав широке коло кримінальних зв’язків. Саме він завдяки особистому авторитету в злочинному світі вжив скоординованих заходів впливу та забезпечував координацію протиправної діяльності, яка полягала у вимаганнях, тиску та психологічному насильству щодо мирних громадян. Крім того, він вирішував різні спори, які виникали між засудженими, впливав на прийняття рішень про необхідність покарання винуватців, організовував розподіл коштів та майна, спрямованих на забезпечення злочинної діяльності, тобто умисно встановив та поширив злочинний вплив на території Волинської області та в місцях позбавлення волі.

Обвинувальний акт щодо всіх п’яти зловмисників, за процесуального керівництва прокуратури, наразі спрямовано до суду.

Двоє з підозрюваних у вимаганнях та поширенні злочинного впливу нині перебувають у місцях позбавлення волі. Ще троє затримані й поміщені під варту без права внесення застави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
26 березня 2024
25 березня 2024
18:47
23 березня 2024
13:20
20 березня 2024