Поділитись:

НБУ занесе усіх колекторів в один реєстр

Четвер, 17 червня 2021, 03:19
НБУ занесе усіх колекторів в один реєстр

В Україні з’явилося законодавче регулювання поведінки колекторських компаній та фінансових установ у випадку врегулювання простроченої заборгованості за споживчими кредитами.

За новим законом, усі колекторські компанії, щоб мати можливість надавати послуги із врегулювання боргів, повинні зареєструватися у Реєстрі колекторських компаній Національного банку (далі – Реєстр). Про це пише "Діло".

Відтепер НБУ наглядатиме за діяльністю колекторських компаній та регулюватиме їхню діяльність. Компаніям потрібно підготувати та подати до Національного банку усі необхідні для реєстрації документи, щоб спочатку набути, а потім не втратити право надавати колекторські послуги.

Після перевірки регулятором інформація про зареєстровані в Україні колекторські компанії з’явиться у публічному Реєстрі. Кредитодавці зможуть перевірити цю інформацію і залучати до врегулювання боргів лише зареєстровані компанії. Компанія повинна зареєструватися у Реєстрі, якщо має намір врегульовувати прострочену заборгованість, яка одночасно: виникла за договором про споживчий кредит або іншим договором, визначеним Законом України «Про споживче кредитування» (статтею 3), та здійснюється в інтересах інших осіб відповідно до укладеного договору.

Кому не потрібно реєструватися у Національному банку?

  • банкам;
  • небанківським фінансовим установам, які врегульовують прострочену заборгованість виключно у власних інтересах;
  • Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), який здійснює заходи для врегулювання боргів неплатоспроможних банків;
  • юридичним особам, які врегульовують прострочені борги виключно за житлово-комунальні послуги або телекомунікаційні послуги.

Перед тим як подати документи для реєстрації, вам потрібно перевірити себе на відповідність вимогам до ділової репутації та структури власності колекторських компаній.

Тому важливо розуміти, що означають ці поняття. Національний банк найближчим часом визначить детальні вимоги до ділової репутації та структури власності у спеціальному нормативно-правовому акті щодо реєстрації колекторських компаній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів