Поділитись:

На озеленення Луцька витратять 120 мільйонів гривень: що зроблять у місті

Середа, 16 червня 2021, 10:40
На озеленення Луцька витратять 120 мільйонів гривень: що зроблять у місті

У Луцьку затвердили програму комплексного озеленення міста терміном на п’ять років. На її реалізацію місто планує витратити більше, ніж 120 мільйонів гривень. 

Про це стало відомо під час засідання виконкому Луцькради у середу, 16 червня. 

За словами начальниці управління екології Луцькради Оксани Лисак, таку програму розробили через те, що останні 15 років у міста не було концепції поводження із зеленими насадженнями. Дерева старіють, подекуди є аварійними, у місті є дерева, які вже віджили своє. Крім того, видовий склад зелених насаджень є не достатньо різноманітним, впевнена чиновниця. Крім того, стан екології погіршився через збільшення кількості викидів шкідливих речовин в атмосферу. Саме тому у поводженні із зеленими насадженнями в місті треба щось змінювати. 

Проект Програми розвитку та збереження зелених насаджень Луцької міської територіальної громади на 2021–2025 роки складається з:

  • паспорта програми;
  • вступної частини, де окреслено мету її розробки, визначено проблему, на розв’язання якої спрямована Програма, обґрунтовано шляхи і засоби розв’язання проблем, пов’язаних із створенням неподільної зеленої зони на території Луцької міської територіальної громади, удосконалення сфери утримання та збереження зелених насаджень на території громади;
  • ресурсного забезпечення Програми;
  • переліку завдань і заходів Програми, завдяки яким вона буде реалізована.

Програма охоплює чотири основні напрямки:

1. Збереження зелених насаджень міста.

Важливість цього напрямку полягає в тому, що проведення обліку, створення реєстрів, проведення інвентаризації зелених насаджень та виготовлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки під зеленими насадженнями є основою вивчення рослинного світу, об’єктивного планування будь-яких заходів з догляду та утримання, збереження, моніторингу за їх станом.

2. Догляд та утримання зелених насаджень.

Цей напрямок діяльності в рамках програми сформовано з врахуванням необхідності виконання заходів з поточного догляду за зеленими насадженнями та який вже є на даний час частиною інших цільових програм, зокрема Програми з благоустрою Луцької міської територіальної громади, Програми розвитку та утримання парків та скверів, інших озеленених територій міста Луцька, Комплексної програми охорони навколишнього природного середовища Луцької міської територіальної громади на 2018-2021 роки.

3. Збільшення кількості зелених насаджень.

Цей напрямок спрямований на реалізацію головної мети програми — збільшити кількість зелених насаджень на території громади, покращити видове різноманіття рослинного світу, зберегти наявні біоресурси.

4. Науково-дослідницький напрямок та культурно-просвітницька діяльність.

"Затвердження Програми сприятиме реалізації завдань і заходів щодо дотримання вимог законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ», «Про благоустрій», підзаконних актів (постанов, наказів, правил тощо), сприятиме примноженню, якісному догляду, приведенню в належний естетичний вигляд зелених насаджень на території Луцької міської територіальної громади, покращенню стану довкілля", – впевнена начальниця відділу екології Луцькради Оксана Лисак.

Вже цього року у рамках цієї програми пропонують провести реконструкцію скверу авіаторів, скверу біля школи №26, скверів на проспектах Молоді і Відродження. 

Розширення мережі та благоустрій зелених насаджень загального користування відбудеться за рахунок створення паркових та рекреаційних зон вздовж річки Стир у межах міської громади, гідропарку на Гнідаві з ліквідацією ано-фелогенної зони, ландшафтного парку на річці Сапалаївка в районі Луцької дитячої залізниці та в районі Омелянівських ставків, реконструкції та благоустрою існуючих парків міста. Зелені насадження планують також використовувати для шумо- та пилоізоляції на вулицях міста. Їх кількість збільшать і в санітарних зонах комунальних підприємств. 

За 5 років місто висадить 1205 штук "високодекоративних дерев та чагарників", які обійдуться бюджету громади у більше, ніж 3 мільйони гривень. 

Під цю програму загалом місто готове виділити 120 мільйонів 105 тисяч гривень. Гроші на озеленення Луцька планують брати не тільки з міського бюджету. 55 тисяч гривень планують  залучити з підприємств, установ та організацій, власників, орендарів та користувачів земельних ділянок, а також з інших джерел, не заборонених законом. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів