Поділитись:

В Україні запрацювали е-лікарняні

Субота, 12 червня 2021, 06:45

В Україні запрацювала ситстема електронних лікарняних. 

Про нововведення повідомили в Міністерстві охорони здоров'я, - пише "Українська правда.Життя".

Тепер пацієнти зможуть отримати лікарняні в електронній системі E-health.

"Це означає, що пацієнту більше не доведеться витрачати свій час на паперову тяганину, щоб зафіксувати факт тимчасової непрацездатності.Звісно, що запроваджені зміни не можуть запрацювати відразу, для цього потрібний час, навчання та роз’яснення для медичних працівників", – розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко на своїй сторінці у соцмережі. 

Повноцінно система у всіх медичних закладах запрацює з 1 вересня 2021. 

Протягом літа лікарні поступово будуть переходити на формування електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність. 

За даними міністерства, лікарняні листи щороку отримують близько 5, 5 млн українців.

У  Мінцифри наголошують, що електронні лікарняні допоможуть знищити корупційні зловживання та заощадити кошти для держави.

Як отримати електронний лікарняний 

Для того, щоб отримати лікарняний, першочергово пацієнту потрібно прийти на огляд. 

Лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність у Реєстрі та завіряє його КЕПом. Згодом пацієнт отримує про це повідомлення від E-health. Звідти за кілька секунд лікарняний потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду. 

Там формується електронний листок непрацездатності — це саме той документ, за яким нараховують виплати. Про це пацієнт отримає повідомлення на телефон від ПФУ.

Важливо, що до Пенсійного фонду потрапить лише інформація, необхідна для нарахування виплат: причина непрацездатності, період лікарняного та лікар, який його виписав. 

При цьому роботодавець не може переглянути діагноз. Кожен документ можна буде перевірити за спеціальним номером на сайті Пенсійного фонду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
30 січня 2024
18 січня 2024
16 січня 2024