Поділитись:

На Волині свиням робитимуть ПЛР-тести

Середа, 02 червня 2021, 17:47
На Волині свиням робитимуть ПЛР-тести

Фахівці Волинської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів мають високоточне обладнання для проведення ПЛР-РЧ (полімеразно-ланцюгової реакції в реальному часі). 

Про це повідомили в Держпродспоживслужбі на Волині. 

Для здійснення ПЛР-тестів є окреме приміщення, яке розділили на зони. Там облаштували бокси. У першій зоні готують зразки до виділення нуклеїнових кислот (ДНК/РНК),  друга є основною, позаяк там проводиться саме виділення нуклеїнових кислот (ДНК/РНК), у третій зоні триває приготування реакційних сумішей та рознесення досліджуваного матеріалу і в четвертій відбувається інтерпритація результатів. Усі дослідження проводять у шафах біологічної безпеки другого класу, що розміщенні у боксах. Інтерпритація результатів проводиться у ампліфікаторі Rotor Gene Q5.

Переваги методики ПЛР-РЧ в тому, що аналіз результатів проводиться протягом 4-5 годин з можливістю кількісного визначення вірусної ДНК. ПЛР дає можливість швидко проводити заходи в разі виявлення вірусної ДНК (позитивного результату) Африканської чуми свиней. 

В основу методу покладено аналіз геному збудника, а не його білків. ПЛР характерний високою чутливістю, яка вища за чутливість методу імуноферментного аналізу (ІФА) та методу флуоресцентних антитіл (МФА).

Довідково: 

АЧС (Хвороба Монтгомері) – це одна з найнебезпечних хвороб свиней, що набула значного поширення в європейських та азіатських країнах, обов'язкова для реєстрації у Всесвітній організації охорони здоров'я тварин. Характеризується високою смертністю свиней, значними економічними втратами, зумовленими відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, обов'язковістю дотримання ветеринарно-санітарних вимог до утримання свиней, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози, чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження. Вірус Африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини. Однак  АЧС входить до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин та списку інфекційних та інвазійних хвороб тварин, що затверджений МЕБ (Міжнародне Епізоотичне Бюро) 2020 року. Тож швидка і точна діагностика АЧС є запорукою ефективної боротьби із  цим захворюванням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів