Поділитись:

Стерненка виправдали за статтею про розбій

Понеділок, 31 травня 2021, 18:00

Одеський апеляційний суд частково змінив вирок у справі проти Сергія Стерненка й Руслана Демчука за обвинуваченням у викраденні й катуванні місцевого депутата Сергія Щербича навесні 2015 року, скасувавши вирок за статтею про розбій.

Про це пише Українська правда. 

23 лютого 2021 року Приморський райсуд Одеси присудив Сергію Стерненку та Руслану Демчуку по 7 років і 3 місяці ув’язнення з конфіскацією половини майна у справі про викрадення і катування депутата Комінтернівської райради Сергія Щербича. 

На думку обвинувачення, 24 квітня 2015 року тодішні члени "Правого сектора" хотіли заволодіти банківською карткою і телефоном Щербича. За версією потерпілого, від нього хотіли домогтися відмови від депутатства. Щербич був головою районного осередку проросійської партії "Родіна".

Сам Стерненко, проти якого порушено декілька кримінальних справ, цю називає "справою про 300 гривень", а Щербича – "проросійським тітушкою".

Стерненко і Демчук свою провину і розбійний напад заперечують. 

А за версією слідства, вони та інші не встановлені особи посадили Щербича в авто та відвезли в підвал, де били і мучили: стріляли над головою і здавлювали плоскогубцями палець на правій руці, спричинили черепно-мозкову травму і струс мозку.

Колегія Апеляційного суду у складі трьох суддів дійшла висновку про недоведеність обвинувачень щодо Стерненка та Демчука за ч..2 ст. 187 ККУ (розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб або особою, яка раніше вчинила розбій) – щодо заволодіння 300 гривнями, за які обвинуваченим дали 7 років із конфіскацією. 

У цій частині вирок скасовано. 

Апеляційний суд вирішив, що сторона обвинувачення не надала достатніх доказів розбійного нападу на Щербича, тобто що мотивом насильницьких дій було заволодіння банківською карткою та іншим майном.

Також суд визнав, що потерпілий Щербич змінював показання в судах першої та другої інстанцій щодо місця, часу та обставин злочину.

Апеляційний суд не скасував вирок за ч.2. ст. 146 ККУ (незаконне позбавлення волі або викрадення людини з корисливих мотивів, щодо двох чи більше осіб або за попередньою змовою групою осіб, або способом, небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або з заподіянням йому фізичних страждань, або із застосуванням зброї, або здійснюване протягом тривалого часу).

За цією статтею суд першої інстанції присудив Стерненку й Демчуку 3 роки позбавлення волі, але звільнив від покарання у зв'язку з закінченням строку притягнення до відповідальності.

Стерненко наголосив у Telegram, що строки давності по притягненню за цією статтею спливли.

За ч. 1 ст. 263 ККУ про незаконне поводження зі зброєю апеляційний суд визнав Стерненка винним. Покарання за цією статтею передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

Стерненко просив скасувати обвинувачення суду першої інстанції й закрити справу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
26 березня 2024
15:46
22 березня 2024
20 березня 2024
09:47
16 березня 2024
15 березня 2024
14 березня 2024