Поділитись:

Волинський посадовець, який підробив документи про ремонт, не понесе відповідальності

Субота, 22 травня 2021, 13:10

Ківерцівський районний суд закрив кримінальну справу проти директора луцького будівельного підприємства «ПІК» Олександра Антипенкова. Посадовця звинувачували у підробці документів про обсяги та перелік виконаних будівельних робіт під час ремонту даху селищної ради, будинку культури в смт Олика Луцького району. Справу закрили оскільки з моменту скоєння порушення уже минуло більше трьох років.

Відповідну ухвалу 1-го березня цього року виніс Ківерцівський райсуд, пише центр журналістських розслідувань "Сила правди". 

Директор підприємства «ПІК» Волинської обласної організації Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» Олександр Антипенков з 1 по 15 грудня 2017 року підробив акт приймання виконаних будівельних робіт під час ремонту даху у приміщенні селищної ради, будинку культури на вулиці Замковій, 17 у смт. Олика. Зокрема, він вніс до документу недостовірні дані про обсяги та перелік виконаних робіт. Згідно з висновком судової будівельно-технічної експертизи, він завищив їх вартість на 35 865 грн.

Під час судового засідання директор попросив звільнити його від відповідальності через закінчення строків давності. Прокурор не заперечував проти задоволення такого клопотання.

Суддя Марія Польова зазначила, що директор упродовж всього часу не ухилявся від досудового слідства чи суду, а також не вчинив нових кримінальних порушень. Таким чином перебіг давності притягнення до кримінальної відповідальності не зупинявся і не переривався.

Оскільки з моменту вчинення порушення пройшло більше трьох років (від 1 грудня 2017 року), то директора звільнили від кримінальної відповідальності через закінчення строків давності. Суд також вирішив віднести витрати на проведення судових експертиз у сумі 44 732 грн на рахунок держави.

Згідно з даними аналітичної системи «YouControl», підприємство «ПІК» («Пошук, Ініціатива, Контакт») зареєстроване у Луцьку на вулиці Кафедральній, 14. Компанія заснована у січні 1992 року. Її керівником з 2015 року є Олександр Антипенков. Заснувала підприємство Волинська обласна організація Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України». За даними Clarity-project з 2016 року підприємство перемогло у 38 тендерах і уклало договорів на 31,18 мільйонів гривень. Із них з Олицькою селищною радою – на майже 800 тисяч гривень.

На місцевих виборах 2015 року Олександр Антипенков балотувався в депутати Волинської обласної ради від політичної партії «УКРОП» територіальному виборчому окрузі №32. Тоді він отримав 13,5% голосів виборців і обранцем громади не став. Тим не менше у 2016-2017 роках досить щедро підтримував партію «УКРОП»: у 2016-му 45 тисяч гривень він пожертвував центральному осередку «УКРОПу» та 39,6 тисяч волинському. А в 2017-му перерахував волинському осередку майже 21 тисячу.

Нагадаємо, раніше Центр журналістських розслідувань «Сила правди» повідомляв, що Володимир-Волинський міський суд звільнив від кримінальної відповідальності директора управління житлово-комунального господарства і будівництва Володимир-Волинської міськради Віктора Фіщука. Його звинувачували у підробці документів про ремонт чотирьох вулиць. Однак кримінальну справу закрили через завершення строків давності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів