Поділитись:

У Луцьку розповіли про земельні відносини в умовах децентралізації

П'ятниця, 16 вересня 2016, 17:49
У Луцьку розповіли про земельні відносини в умовах децентралізації

У Луцьку експерт пояснив, що згідно із новим законодавством Кабмін перетягне на себе повноваження щодо розпоряджання землею, а Держгеокадастр отримає функцію контролю за цим процесом.

Поки що міські, селищні ради розпоряджаються комунальними землями, які є в межах їхніх населених пунктів.

Про це розповів експерт-юрист із земельного права Андрій Погорілий 16 вересня під час практикуму із застосування земельного законодавства в умовах децентралізації влади, який проходив в рамках проекту "Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС), який реалізовує асоціація міст України за підтримкою USAID.

Він розповів, що відповідно до нового законопроекту № 4355 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель" нададуть право кожній міській, сільській чи селищній раді розпоряджатися землями за межами населених пунктів. Також побільшає повноважень у Кабінету Міністрів України й вони поширюватимуться на:

  • землі, на яких розташовані будівлі, споруди, інші об'єкти нерухомого майна державної власності;
  • землі оборони;
  • земельні ділянки, які перебувають у користуванні органів державної влади, держпідприємств, установ, організацій, Національної академії наук України, державних галузевих академій наук;
  • під великими та середніми річками;
  • землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення загальнодержавного значення;
  • лісогосподарського призначення;
  • зон відчуження та обов'язкового відселення, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • які не входять до складу жодної адміністративно-територіальної одиниці України, в тому числі земельні ділянки дна територіального моря.

Повноважень райрад чи облдержадміністрацій щодо розпоряджання землею згідно із законопроектом № 4355 вже не передбачено. Те ж саме і в Держгеокадастру.

Якщо згідно із діючим законодавством його повноваження раніше поширювались на землі сільськогосподарського значення, то вже відповідно до нового законопроекту таких повноважень у нього не буде.

Це тягне за собою ще один наслідок, а саме ліквідацію територіальних органів Держгеокадастру та Держземагентства в районах та містах обласного значення з їх подальшою реорганізацією у структурні підрозділи головних управлінь Держгеокадастру в областях. Тим більше, що Уряд прийняв відповідну постанову № 581 "Про реформування територіальних органів Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру".

"Фактично Кабмін перетягує на себе всі повноваження щодо розпоряджання землею", сказав Андрій Погорілий.

Експерт додав, що й Держгеокадастр втративши свої повноваження щодо розпоряджання сільгоспземлями, взамін отримає інше повноваження, а саме контроль за використанням земель.

Він додав, що ідея усунути РДА та ОДА від розпоряджання земельними ресурсами назріла уже давно. Тому якщо закон № 4355 приймуть, то українці невдовзі на практиці зможуть побачити, як він буде діяти.

Надрукувати
мітки:
коментарів