Поділитись:

Смерть півторарічної дитини на Волині: медики відповіли на звинувачення

Вівторок, 18 травня 2021, 19:30

У селищі Стара Вижівка 14 травня померла півторарічна дівчинка. Мама Юліанки Катерина Курилюк переконана: винні медики, які не змогли вчасно надати хворій допомогу.  

Як розповіла жінка, у дитини ще 10 травня підвищилася температура, дівчинку оглянула фельдшерка, дала жарознижувальний препарат. Ввечері наступного дня температура піднялася до 40°C. Тоді ж мама телефонувала до сімейної лікарки, та порадила викликати "швидку". Батьки ж повезли доньку в лікарню самі. Жінка зазначила, що в лкарні дитині зробили укол і сказали чекати до ранку, аби здати аналізи. Відтак батьки вирішили поїхати в село до фельдшерки у село Дубечне, що за 12 кілометрів від Старої Вижівки, де мешкає мама Катерини. Під вечір у четвер, 13 травня, в дитини розпочалася блювота. Мама запевняє, що і 13 травня протягом всього дня намагалась додзвонитися до сімейної лікарки, але марно. Тим часом дитина горіла на руках, – пише ІА «Волинські Новини». 

«Я звинувачую сімейного лікаря за те, що вона не з’явилась оглянути мою дитину з власної волі. Вона навіть не захотіла, щоб ми її забрали і привезли сюди (у лікарню, – ВН), як тую принцесу. Окрім того, я звинувачую ту чергову медсестру, яка, коли ми поступали у стаціонар, не викликала педіатра і того, хто зробив би рентген. Я переконана, що Юліанію можна було врятувати за умови нормального і вчасного ставлення лікарів», – заявила жінка.

Натомість директор КП «Старовижівська багатопрофільна лікарня» Тетяна Свіржевська запевняє, що поки чергова медсестра у приймальному відділенні відійшла, аби запустити аналізатор для подальшого забору аналізів, батьки дівчинки сіли в авто та поїхали геть. Окрім того, лікарка переконує, що для медиків установи зробити знімок чи провести аналізи навіть в нічний час чи у вихідний – не проблема.

«12 травня близько четвертої години ранку батьки привезли дитину власним транспортом до приймального відділення лікарні. У дівчинки була висока температура. Дитину оглянув черговий лікар і сказав, що потрібно лягати в лікарню. Мама від госпіталізації відмовилася, мотивуючи це тим, що у неї є тримісячна дитина, яка перебуває на грудному вигодовуванні. Жінці запропонували лягати в лікарню з двома дітьми, але вона не захотіла. Тоді у лікарні зробили дитині жарознижувальну ін’єкцію і мама сказала, що якщо температура буде падати, то поїде додому і в стаціонар лягати не буде. Взяла дівчинку на руки і пішла в машину. В той час медсестра увімкнула аналізатор, щоб зробити маленькій аналіз крові, а коли вийшла покликати маму, ні її, ні авто вже не було. А вже на ранок медсестра повідомила сімейну лікарку про те, що є такий випадок і є така дитина», – розповідає очільниця лікарні.

«Для нас зробити знімок чи аналізи в нічний час чи навіть у вихідний – не проблема. Я і маму розумію, бо ситуація складна – найменшій дитині три місяці… І якби вона знала, що так все закінчиться, однозначно лягла би на лікування. Але сталося так, як сталося. Я дуже співчуваю батькам дівчинки, бо втрата дитини – це велике горе. Але медики зробили те, що й мали зробити – запропонували госпіталізацію, бо стараємось у таких випадках хоча б добу чи дві спостерігати», – додала Тетяна Свіржевська

Про те, що ж все-таки відбулося тієї ночі, зі слів колеги розповіла головна медична сестра Комунального некомерційного підприємства «Старовижівська центральна районна лікарня» Оксана Цехош.

«Як розповіла мені медсестра, яка чергувала у ніч з вівторка на середу, черговий лікар і слухав дитину фонендоскопом, і дивився горло, вушка. На приймальному взялися оформляти історію, але мама була категорично проти того, аби лягати у стаціонар. Галина Іванівна (чергова медсестра, – ВН) пішла в поліклініку, щоб завести аналізатор і зробити загальний аналіз крові. Це зайняло до 5 хвилин, а коли повернулася, ні мами, ні машини не було. Тобто аналізи до ранку були б готові, і уже, виходячи з результатів, ми викликали б ургентного рентген-оператора. У нас є й педіатр. Якби треба було – викликали б і його уночі. Але це вже за результатами аналізів робить черговий лікар. До ранку вже знали б і діагноз. Тільки якби мама не пішла. Тяжко їй зараз. Сім’я багатодітна, треба і немовля глядіти, і дитя хворе. Звідки ж вона, сердешна, могла знати що таке станеться?» – каже медсестра.

Ситуацію прокоментувала й директорка КНП «Старовижівський ЦПМД» Наталія Капітула.



Каже, що сімейна лікарка Наталія Карпенко, з якою уклала декларацію сім’я Курилюків (із фахівчинею укладено договір на обслуговування всіх трьох діток), близько третьої години ночі 12 травня отримала дзвінок від мами Катерини, яка повідомила, що у її дитини висока температура.

«Ця лікарка порадила їй звернутися на приймальне відділення, де безпосередньо й мали надати необхідну медичну допомогу. За умовами роботи сімейної медицини, сімейні лікарі, педіатри, терапевти, не надають ургентної допомоги, тим паче, вночі. Звичайно, в позаробочий час вони або беруть, або не беруть телефон – за власним бажанням. Слухавку лікар взяла. У таких випадках дистанційно лікування не призначають, тому очевидно, що лікарка порадила викликати швидку і поїхати в лікарню», – інформує Наталія Капітула.

На запитання, чому ж сімейна лікарка не брала слухавку, коли телефонувала мама померлої Юліани Курилюк, медичка відповіла, що не може цього коментувати, адже на 100% не знає, брала чи ні. Натомість керівниця Старовижівського ЦПМД повідомила, що оскільки нині тривають слідчі дії, то й всю медичну документацію маленької пацієнтки вилучили.

З її слів, сімейну лікарку Наталію Карпенко від виконання обов’язків не відсторонювали, бо, на думку керівниці медичної установи, жодних порушень вона не вчинила.

За фактом смерті дитини відкрили два кримінальні провадження. Як повідомила інспекторка сектору моніторингу Ковельського районного управління поліції ГУНП у Волинській області Еліна Багінська, відомості внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 115 п. 2 ККУ «Умисне вбивство». А також за заявою матері відкрили кримінальне провадження за частиною 2 ст. 140 ККУ «Неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником». Наразі триває досудове розслідування, призначено судово-медичну експертизу для встановлення причин смерті дитини.

Так, у лікарському свідоцтві про смерть Юліанії Курилюк, затвердженому Ратнівським мійжрайонним відділенням Волинського обласного бюро судмедексепертизи, вказали діагноз, визначений після розтину: «Легенево-серцева недостатність. Двостороння дольова пневмонія»

Водночас сімейна лікарка Наталія Карпенко, яку, власне, й звинувачує у смерті доньки сімейство Курилюків, від коментарів відмовляється та каже, що судитиметься із батьками дівчинки за наклеп. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів