Поділитись:

У НАН розповіли, що розроблять власну COVID-вакцину до кінця року

Субота, 08 травня 2021, 06:17
У НАН розповіли, що розроблять власну COVID-вакцину до кінця року

До кінця 2021 року українські вчені планують розробити власну вакцину від коронавірусу, а в наступному році вона буде проходити випробування.

Про це заявив директор Інституту біології клітини НАН України академік Андрій Сибірний, повідомляє пресслужба НАН України.

За його словами, розробкою препарату займаються львівські вчені.

Сибірний зазначив, що вірусні білки повинні перевірити на лабораторних тваринах - трансгенних мишах, яких будуть заражати вірусом і вводити їм вакцину. Зараз невідомо, чи можливо провести такі дослідження в Україні.

«Ось цей останній етап роботи напевно доведеться робити із нашими колегами у Польщі. Так ми попередньо домовилися. Я б хотів, щоб це була повністю українська вакцина, але так виходить, що це буде міжнародне співробітництво», - сказав Сибірний.

Також він повідомив, що при розробці цієї вакцини у львівських вчених виникла ідея створити ще одну вакцину від коронавірусу - у формі таблетки. Однак, за його словами, це - ідея для наступного проекту.

Наразі Інститут біології клітини НАН України працює над трьома проєктами: розробкою вакцини від COVID-19, створенням нового антибіотика широкого спектра дії і розробкою біосенсорів. Торік установа виграла ґрант від Національного фонду наукових досліджень. На розробку вакцини від коронавірусу інститут уже отримав майже 10 млн гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів