Поділитись:

11 пласих питань священнику про свічки

Неділя, 02 травня 2021, 10:00
11 пласих  питань священнику про свічки

Свічки бувають воскові, напіввоскові і парафінові. Для ІА «Конурент» протоієрей Микола Лазука погодився розповісти про їх виготовлення та про те, навіщо їх купувати, бо займається їх виробництвом з 1995 року. Тоді ж він прийняв і сан священника. Зараз служить у Миколаївському храмі, а його виробництво знаходиться на території Свято-Троїцького собору.

11 пласих  питань священнику про свічки

Восокових свічок отець Микола робить мало, бо вони дуже дорогі. В основному – парафінові. Для того, що б зробити свічку, каже, потрібна сировина, бавовняна нитка, станок або форма і бажання.

1. Скільки коштують свічки у храмі?

Ціни коливаються в залежності від того, скільки коштує матеріал.

2. Навіщо  і у якій кількості потрібно їх купувати?

Це як пожертва на храм. Така свічка називається офірка. Запалюємо свічку і так доповнюємо свою молитву. Коли ставимо свічку, звертаємося до того, кому її ставимо, і молимося за здоров’я чи упокій того, за кого ця свічка. У східній традиції свічки за упокій і здоров’я ставляться окремо. У той час у візантійській  і навіть у Свято-Михайлівському монастирі у Києві немає такого розділення – потрібно просто просити або здоров’я для живих, або Царство Боже для померлих.

Якщо говорити про кількість, то треба пам’ятати, що у Старому Завіті говорилося про десятину. Але коли прийшла бідна вдова і поклала дві лепти, то Господь сказав, що це більше, ніж мішечки з золотом, більше, ніж десятина. Тому ставити сотню свічок лише через можливість їх купити не варто. Це стан душі, внутрішній прояв, порив, і це ніяк не залежить від кількості. Не важливо, скільки і які, важливо, аби вони були куплені та освячені в тому храмі, у який ви прийшли. Не є добре приходити в храм із своїми свічками. Тоді це просто свічкоставлення.

3. Стрітенська свічка не палить шкіру?

Благодатний вогонь не опалює шкіру кілька перших хвилин. Патріарх обпалював бороду, а вона не горіла. Всі інші обпалюють.

Стрітенські свічки великі і  освячуються на свято Стрітення. Це дуже велике свято, коли являється Христос світові. Ми освячуємо тоді свічки, щоб це світло було у нашій домівці і в дні особливих подій – стихійного лиха, коли гроза, важлива справа чи особлива подія у житті, ми запалюємо цю свічку і молимося. По селах є традиція класти її  у труну.

Є свічки й для звичайної молитви. Але її теж потрібно купити не на заводі чи в магазині, а саме в храмі, щоб вона була освячена.  

4. Не можна у церкві запалювати свічку від сусідньої свічки?

Найрозумніший у світі інтернет саме так і каже. Напевно, щоб відволікти від молитви. Але це елементарне пустослів’я.

Якщо ви прийшли в церкву і будете думати, від кого запалюєте свічку і що це несе, це буде марновірством, що суперечить нашій вірі. В церкву потрібно приходити з благим наміром і хорошими думками. Тому бажано запалювати свічку від тієї, яку виносить церковний служитель.

5. Чи можна запалювати свічку запальничкою?

Не можна в церкві, але можна вдома. Якщо, наприклад, на похованні хтось один запалив свічку, то всі інші повинні взяти цей вогонь. Це має бути спільне світло, а не кожного окремо.

У церкві не треба думати, наприклад, що під час панахиди ви стоїте далеко і вам не передадуть вогонь. Не переживайте – передадуть.

Загасла свічка на вінчані, на хрестинах, чи хтось дмухнув – то що не дихати? У нас сотня випадків буде, коли на вінчанні згасла свічка, і люди прожили в шлюбі. А сто першим  буде розлучення. У чому ж причина? Скажуть: на вінчанні у них свічка згасла. Але ж це неправильно.

Ми повинні відноситися до всього із страхом Божим. Люди хочуть матерільного виміру, а треба духовний. Люди поставили собі за ціль життя, а повинна бути ціль в житті.

6. Яка свічка має найбільшу силу?

11 пласих  питань священнику про свічки

Сила не в свічці. Сила у вашій молитві.

7. Кажуть, не можна задмухувати свічку, тільки пальцями гасити. Це правда?

Це якийсь новий забобон. Нічого поганого немає в тому, щоб задмухати свічку.

8. Скільки свічок згорає за одне Богослужіння?

В різному храмі по-різному. У наш храм приходить, наприклад, 300 людей, то, звісно, згорить приблизно 600 свічок. Але не можна сказати напевне. Є храми, які звикли до великих свічок, є такі, у яких менші свічки більше купують. Все це залежить ще від традицій і різних моментів.

11 пласих  питань священнику про свічки

9. Куди дівають залишки свічок?

У нас безвідходне виробництво. Огарки переробляються. Удома теж не варто викидати свічки, вони ж освячені. Їх можна принести у церкву.

10. Від церковних свічок пожеж не буває?

Я не чув такого, щоб була пожежа конкретно від церковної свічки. Але заперечувати це неправильно, бо, звичайно, може бути пожежа. Це відкритий вогонь, тому з ним потрібно поводитися обережно.

Багато храмів згоріли через проводку. Коли виходиш з храму, то бачиш, якщо не догоріла свічка. Якщо вона на підсвічнику і догорає до кінця, не буде пожежі, але, вона, наприклад, може впасти. З нашої церкви ми давали хрест на панахиду і там похилися свічка,  припалила хрест.

11. Чи справді до нас привозять Благодатний вогонь?

Понад десять років матушка Лариса Савчук, яка керує паломницьким центром в Україні, літає по Благодатний вогонь. У спеціальному контейнері є три свічки про всякий випадок. Це справді Благодатний вогонь привозять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
15 квітня 2024
09 квітня 2024
11 березня 2024
01 березня 2024
07 січня 2024
21 грудня 2023
11 грудня 2023
27 вересня 2023
25 серпня 2023