Поділитись:

У Нововолинську на озері встановили штучні нерестовища (фото)

Неділя, 25 квітня 2021, 08:11
У Нововолинську на озері встановили штучні нерестовища (фото)

Застосування штучних нерестовищ є одним із традиційних заходів для покращення умов природного відтворення водних біоресурсів. Потреба встановлювати штучні нерестові гнізда на водоймах виникає там, де існує малий рівень рослинності. Такі гнізда допомагають рибі розмножуватись. Вони утримують ікру на однаковій глибині з рівнем води.

Встановлюють гнізда для нересту переважно в тих місцях, де відсутні природні нерестові площі, – повідомляє рибпатруль. 

На Волині перша акція зі встановлення штучних нерестових гнізд відбулись 23 квітня на Нововолинському озері у м. Нововолинськ Володимир-Волинського району. Так, рибпатрульні спільно з рибалками-любителями селища Благодатне Нововолинської ТГ встановили 70 нерестових гнізд. До участі в заході також долучився майстер лісу Павлівського лісництва ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» Микола Ярощук, який забезпечив учасників акції матеріалами, – гілками хвойних дерев.

У Нововолинську на озері встановили штучні нерестовища (фото)У Нововолинську на озері встановили штучні нерестовища (фото)У Нововолинську на озері встановили штучні нерестовища (фото)У Нововолинську на озері встановили штучні нерестовища (фото)У Нововолинську на озері встановили штучні нерестовища (фото)У Нововолинську на озері встановили штучні нерестовища (фото)У Нововолинську на озері встановили штучні нерестовища (фото)У Нововолинську на озері встановили штучні нерестовища (фото)У Нововолинську на озері встановили штучні нерестовища (фото)У Нововолинську на озері встановили штучні нерестовища (фото)

Конструкція штучних нерестовищ дуже проста. Зрізані кущі або хвойні гілки зв’язуються у вигляді довгого снопа, а потім по всій його довжині чіпляють порожні пластикові пляшки. Вони будуть утримувати гніздо на плаву. З обох боків прив’язують каміння для стійкого положення конструкції на воді. Після цього їх катером або човном відтягують на 15-20 метрів від берега і встановлюють паралельно до берегової лінії. Якщо рівень води знижується, то гніздо саме відпливає від берега.

«Штучні нерестові гнізда – унікальний і недорогий спосіб поліпшити екологічні умови водойм для відтворення риб. Тому проведені заходи дадуть можливість забезпечити оптимальні умови для нересту на Нововолинському озері та збільшити його рибопродуктивність за рахунок тих видів риб, які розмножуються на рослинному субстраті», – прокоментував акцію начальник Волинського рибоохоронного патруля Тарас Куньчик.

Волинський рибпатруль планує продовжити проведення подібних акцій, тому запрошуємо власників та користувачів водних об’єктів приєднуватись для допомоги водним біоресурсам області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
08:30
24 квітня 2024
19 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024
13 квітня 2024
11 квітня 2024
08 квітня 2024
04 квітня 2024