Три метри над поверхнею Марса: NASA запустило безпілотний вертоліт

Вівторок, 20 квітня 2021, 01:49

NASA запустив дрон "Винахідливість", який успішно здійснив перший політ над поверхнею Марса. Літальний апарат прибув на планету разом із марсоходом Національного аерокосмічного агентства США "Наполегливість".

Про це йшлося в прямому ефірі, під час якого інженери NASA аналізували цю подію, – інформує "Громадське".

Водночас відео самого польоту поки немає, воно з'явиться лише через декілька днів через затримку у передачі даних між Землею та Марсом. 

Політ був не надто довгим. "Винахідливість" піднявся над поверхнею трохи більше як на три метри й провів на цій висоті близько 30 секунд.

Водночас треба не забувати, що дрон відпрацьовував технологію польоту в розрідженій марсіанській атмосфері. Її щільність приблизно у 100 разів нижча, ніж на Землі.

Через це мінігелікоптер оснащений двома вуглепластиковими гвинтами діаметром 120 сантиметрів. Вони змушені дуже швидко обертатися, щоб підняти апарат над поверхнею. 

"Винахідливість" – це мінігелікоптер завважки 1,8 кілограма та 1,2 метра діаметром. Його головне завдання – вивчення Марса з повітря: він може зависати на 30 секунд і робити знімки у високій якості двома камерами.

Надалі апарат використовуватимуть для розвідки маршруту та фотографування марсохода "Наполегливість" зі сторони. Попереду у дрона – ще чотири тестові польоти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: