Поділитись:

Неповнолітнього волинянина звільнили від покарання за крадіжку

П'ятниця, 16 квітня 2021, 10:37
Неповнолітнього волинянина звільнили від покарання за крадіжку

фото ілюстративне

Волинські прокурори застосували відновні підходи у кримінальному провадженні про злочин, вчинений неповнолітнім.

Про це повідомляє пресслужба обласної прокуратури.

Використовуючи позитивний досвід перевиховання неповнолітніх закордоном, волинські прокурори реалізовують проєкт "Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину". Проєкт ґрунтується на відновних підходах у кримінальних провадженнях про злочини невеликої та середньої тяжкості, вчинені неповнолітніми, які раніше злочинів не вчиняли.

Прокурори Луцької окружної прокуратури поінформували неповнолітнього мешканця села Луцького району, якого підозрюють у крадіжці, його законного представника та представника потерпілого про можливість реалізації Програми відновлення.

Як наслідок прокурор подав до суду клопотання про звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності у зв’язку із його примиренням з представником потерпілого.

Таким чином, неповнолітнього підозрюваного звільнили від кримінальної відповідальності, а провадження відносно нього закрили.

Довідково: 

Вивчаючи матеріали кримінального провадження, на стадії повідомлення неповнолітньому про підозру, якщо у провадженні є потерпілий, якому завдано шкоди, і неповнолітній визнає факт вчинення злочину, – прокурор пропонує підлітку взяти участь у Програмі, аби згодом бути звільненим від кримінальної відповідальності або отримати покарання, не пов’язане із позбавленням волі.

Угоду про застосування Програми відновлення укладають за участі адвоката-медіатора регіонального Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У ній зазначають усі умови (відшкодування завданої злочином шкоди, залучення до суспільно-корисної праці тощо), які підліток має виконати в обумовлений строк. Після виконання умов прокурор має законні підстави звернутись до суду з проханням визнати неповнолітнього винним у скоєнні злочину і з урахуванням виконання ним Програми звільнити від покарання.

Завданням, яке ставлять перед собою правоохоронці, є налагодження ефективної комунікації між такими неповнолітніми і потерпілими від вчинених ними злочинів, аби відшкодувати заподіяну шкоду, якнайраніше вивести підлітків-правопорушників із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям заходів для їхньої ресоціалізації та запобігання повторним злочинам.

Унаслідок участі у Програмі неповнолітнім забезпечується можливість не розлучатися з батьками, не потрапляти під негативний вплив осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, продовжувати навчання, займатися спортом, працювати та прагнути стати свідомими і відповідальними громадянами України. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:


 

Надрукувати
мітки:
коментарів
06 квітня 2024
05 квітня 2024
03 квітня 2024
26 березня 2024
21 березня 2024
18 березня 2024
08 березня 2024
06 березня 2024
02 березня 2024