Поділитись:

Перша леді України запустила нові україномовні аудіогіди в Туреччині

Неділя, 11 квітня 2021, 04:16
Перша леді України запустила нові україномовні аудіогіди в Туреччині

Олена Зеленська запустила два нові україномовні аудіогіди в Туреччині. Один у Галатській вежі в Стамбулі, інший – в Музеї анатолійських цивілізацій в Анкарі.

Церемонія запуску відбулася за участю першої леді Туреччини Еміне Ердоган, – інформує пресслужба глави Української держави.

"Це вже четвертий та п’ятий україномовні аудіогіди на території Туреччини з тринадцяти запущених у межах ініціативи. Ми продовжуємо поширювати українську мову у світі", – зазначила Олена Зеленська.

Перша леді України запустила нові україномовні аудіогіди в Туреччині

За словами дружини Президента України, цього року в Туреччині планують відкрити україномовні аудіогіди в музеї Святого Миколая (м. Демре), в Археологічному музеї (м. Анталія) та в музеї Мевляни (м. Конья).

Впровадження аудіогідів українською є частиною напрямку культурної дипломатії.

"Я знаю, що пані Олена має особливий інтерес до культури, історії та мистецтва. Я із захопленням спостерігаю за її роботою. Я вірю, що як країни, які є сусідами через одне море, ми маємо багато роботи у сфері культури. Адже сфера культури є єдиним інструментом для розвитку дружніх зв'язків, ключем, що дійсно допомагає зрозуміти того, хто навпроти", – сказала Еміне Ердоган.

Перша леді України запустила нові україномовні аудіогіди в Туреччині

Крім того, вона відмітила, що між Україною та Туреччиною існує міцний зв'язок, що має тисячолітню історію.

"Спільні слова у наших мовах та схожість у декоративно-ужитковому мистецтві є доказом того, що з давніх часів ми мали культурний обмін. Я вважаю дуже важливим те, що ці спільності стають відомими для всіх", – додала перша леді Туреччини.

Запуск аудіогідів став можливим завдяки плідній співпраці Посольства України в Туреччині та Генерального консульства у Стамбулі з Міністерством закордонних справ та Міністерством культури і туризму Туреччини.

Крім того, у 2021 році планується запуск аудіогідів у Лондонському Тауері, Версальському палаці, Національному природознавчому музеї в Берліні, Меморіальному комплексі історії Голокосту – Яд Вашемі, Державному музеї мистецтв імені Ігоря Савицького в Узбекистані.

Довідково:

Середньовічна Галатська вежа – одна з найяскравіших історико-архітектурних пам'яток міста і символ Стамбула. Розташована у європейській частині міста на високому пагорбі району Галата. Галатська вежа включена до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Музей анатолійських цивілізацій – головний історико-археологічний музей Туреччини. У ньому зібрано близько 195 000 артефактів анатолійської історії. Завдяки своїм унікальним колекціям музей перебуває у топі рейтингу найкращих музеїв світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
02 квітня 2024
10 березня 2024
26 січня 2024
09 листопада 2023
09 жовтня 2023
07 жовтня 2023
27 вересня 2023
11 серпня 2023
03 серпня 2023
25 липня 2023