Якщо говорити про самоізоляцію, люди дратуються, або Як Волині не потрапити до "червоної" зони

П'ятниця, 09 квітня 2021, 18:35

Ситуація з коронавірусом на Волині лишається невтішною. І у випадку, якщо ще один з шести показників епідемічної небезпеки буде перевищено, область може потрапити до "червоної" зони.

Про це під час круглого столу, який був організований з ініціативи Громадянського Руху «СВІДОМІ», розповіла Ірина Єнжиєвська – завідувачка відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань, співкоординатор з проведення імунопрофілактики.

Ірина Єнжиєвська зазначила, що в області станом на 9 квітня зафіксовано усього понад 50 тисяч лабораторно підтверджених випадків коронавірусної хвороби, з них 7 тисяч – активних.

"Ми знаходимося на піку так званої третьої хвилі. Зараз спостерігається тенденція до збільшення захворюванності. За березень поточного року у порівнянні з лютим захворюванність зросла у 2,2 рази. Тобто – 7 100 проти 3200, а це – 13%", – розповіла експертка.

За останній тиждень зріс рівень госпіталізації. Зафіксували антирекорд за кількістю летальних випадків.

"За тиждень – 46 смертей. На початку березня було12-17 за тиждень. Загалом за цей рік померло 315 людей, це – 38% від усіх померлих. Учора померла 39-річна жінка з Нововолинська. Вона не мала супутніх захворювань і вчасно звернулася за домогою. Чому захворюванність росте? А все залежить від свідомості людей. І суперпереносники в нас не міфічні люди, а ті, які не дотримуються правил самоізоляції та карантину. Люди питають, що робити, щоб не поширювати вірус. Коли починаєш говорити про дистанцію і самоізоляцію, починають дратуватися. Але якби були якісь інші методи, то світ давно би їх би застосував", – розповіла Ірина Єнжиєвська.

Зазначила, що сьогодні занепокоєння викликає показник виявлення інфікування: в області він становить 13%. Якщо дійде до 20%, то Волинь опиниться у "червоній" зоні.

Своєю чергою про заповненість хворими лікарень розповів Сергій Новосад – тимчасово виконуючий обов'язки головного лікаря Волинського обласного центру громадського здоров’я.


З його слів, у 19 медзакладах області, які надають допомогу коронавірусним хворим, є 2017 ліжок. Станом на 9 квітня зайнято 1115: 973 зайнято хворими, які мають підтверджений діагноз, і 142 займають хворі з підозрою. Найбільш переповненими є: Волинська обласна інфекційна лікарня – 83,6%, КП "Луцька міська клінічна лікарня" – 59,2%, Волинська обласна клінічна лікарня – 90,9%, Ковельське МТМО – 53,1%, Нововолинська міська лікарня – 81%, Іваничівська центральна районна лікарня – 55,2%.


До слова, учасниками круглого столу були також депутат міської ради, співзасновник Громадянського Руху "СВІДОМІ" Тарас Шкітер та депутат міської ради, головний редактор ІА "Конкурент" Андрій Лучик.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: