Поділитись:

На Волині фіксували циркуляцію нових варіантів коронавірусу

Середа, 07 квітня 2021, 15:30

«Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» продовжує роботу щодо участі в секвенуванні вірусу SARS-COV-2, що циркулює в області.

У лютому вибірково проводився відбір біоматеріалу від хворих на COVID-19 жителів Любешівського району для подальшого дослідження в референс-лабораторії ВООЗ (м. Лондон, Велика Британія). Надсилалися підтверджені позитивні клінічні зразки від пацієнтів різних вікових груп, статі, з важким та середньої важкості перебігом захворювання на COVID-19, – повідомили в обласному лабораторному центрі. 

У 80 % досліджених взірців встановлено циркуляцію генетичних варіантів збудника, що мають походження з Європи, зокрема виявлено віруси, що походять з Італії та Бельгії. Серед підтверджених 5 осіб чоловічої та 3 жіночої статі, від 27 до 75 років, які мали важкий перебіг захворювання.

Попередньо у січні у Ківерцівському та Любешівському районах було встановлено циркуляцію нових генетичних варіантів, котрі мають походження з Бельгії та Росії. Дослідження проводилися в лабораторії Клініки Шаріте (Берлін, Німеччина).

Циркуляція мутованих штамів, які мають «британське»  та «південноафриканське» походження на території області не встановлено.

За оприлюдненими даними на сайті Центру громадського здоров’я циркуляція мутованих штамів, які мають «британське» походження, встановлено на території сусідньої Львівської області, Закарпатської, Вінницької та Луганської областей.

Постійна мутація збудника та виникнення нових генетичних ліній може призвести до росту захворюваності та важчого перебігу хвороби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів