Поділитись:

Абсурд чи західноєвропейський рівень: волинські освітяни про можливе об'єднання СНУ та ЛНТУ

П'ятниця, 09 вересня 2016, 12:00
Абсурд чи західноєвропейський рівень: волинські освітяни про можливе об'єднання СНУ та  ЛНТУ

На Волині довгий час обговорюють можливість об'єднання двох найбільших ВНЗ області: СНУ та ЛНТУ. Нещодавно міністр освіти України Лілія Гриневич заявила, що потрібно створювати міцні регіональні виші, аби зміцнити слабкі, тим самим анонсувавши злиття вищих навчальних закладів.

Ділове видання Волині "Конкурент" поцікавилося у представників луцьких вищих навчальних закладів, чи доцільно проводити подібне злиття в нашому регіоні.

ПРОФЕСОР КАФЕДРИ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ СНУ, ДОКТОР ФІЛОЛОГІЧНИХ НАУК, ДОЦЕНТ, НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ ІРИНА КОНСТАНКЕВИЧ

Абсурд чи західноєвропейський рівень: волинські освітяни про можливе об'єднання СНУ та  ЛНТУ

Новообрана депутатка Верховної Ради України Ірина Констанкевич переконана, що об'єднання ВНЗ несе у собі небезпеку руйнування науково-освітніх шкіл та подальші проблеми із забезпечення області якісними кадрами.

"Наші провідні університети – і СНУ, і ЛНТУ – мають своє обличчя, цільову аудиторію і забезпечують фахівцями з вищою освітою різні, не тотожні сегменти економіки, соціальної, освітньої і культурної сфери. Об'єднання небезпечне якраз тим, що кадрові потреби регіону не будуть забезпечені, науково-освітні школи зруйновані, і ми, як єдина область, котра має лише два державні універитети, будемо змушені відправляти дітей на навчання або за кордон, або в інші міста. Що може потягнути і низку соціальних проблем. Тому моя думка: врахувати позитивні надбання кожного з університетів і фінансово підтримати їх розвиток", – сказала жінка.

ДЕКАН ФАКУЛЬТЕТУ ФІЛОЛОГІЇ ТА ЖУРНАЛІСТИКИ СНУ, КАНДИДАТ ФІЛОЛОГІЧНИХ НАУК, ДОЦЕНТ ЮРІЙ ГРОМИК

Абсурд чи західноєвропейський рівень: волинські освітяни про можливе об'єднання СНУ та  ЛНТУ

Юрій Громик вважає, що об'єднання класичного та технічого універистетів буде проблемним. До того ж він сумнівається, що таке злиття здатне суттєво вплинути на якість освіти.

"Класичний університет, де сильні позиції мають гуманітарні спеціальності, і технічний університет навіть із суто організаційних міркувань поєднати непросто. Усе-таки різні пріоритети, різні традиції (цим словом охоплюю всю систему організації навчальної і наукової роботи)", – підкреслив науковець.

ЗАСТУПНИК ДЕКАНА ІСТОРИЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ СНУ, ПОЛІТОЛОГ ТАРАС ЛІТКОВЕЦЬ

Абсурд чи західноєвропейський рівень: волинські освітяни про можливе об'єднання СНУ та  ЛНТУ

Тарас Літковець стверджує, що об'єднання передбачає створення типового західноєвропейського університету, але радить найближчим часом не чекати на такі зміни.

"Питання злиття обох найбільших ВНЗ обговорюється ще з 90-х років. Ідея була в тому, щоб зробити один потужний регіональний університет із хорошим фінансуванням та конкурентноздатністю, із широкими освітніми послугами, із інженерними та технічними спеціальностями, тобто щоб це був типовий західноєвропейський університет. Але оскільки такий процес буде болючим, непростим, зачепить багато людських доль, то він буде не скоро", – зазначив експерт.

ДОКТОР ЕКОНОМІЧНИХ НАУК, ПРОФЕСОР ЛНТУ ТАРАС БОЖИДАРНИК

Абсурд чи західноєвропейський рівень: волинські освітяни про можливе об'єднання СНУ та  ЛНТУ

Тарас Божидарник зауважує, що перспектива злиття двох університетів є абсолютно абсурдною та може представляти інтереси окремих людей.

"В Тернополі, який приблизно такий, як Луцьк, є чотири національних вузи: технічний, економічний, медичний та педагогічний. Усі працюють, розвиваються і ніхто не піднімає таке питання, а на Волині – два, і часом йдуть якісь дивні розмови про абсурдну ймовірність злиття. Це, мабуть, чиїсь політичні чи владні амбіції окремих людей. Мусить бути і конкуренція серед ВНЗ!" – підбив підсумок освітянин.

Надрукувати
мітки:
коментарів