Поділитись:

Як швидко оновити будинок: переваги індивідуального договору з керуючою компанією “Місто для людей”*

Субота, 03 квітня 2021, 09:00

Реформа ЖКГ вже відбулась, ЖЕКи залишились в минулому. Але багато хто ще не встиг розібратись із новими можливостями, які з’явились у мешканців багатоквартирних будинків. Відносно нещодавно на ринку житлово-комунальних послуг Луцька працює керуюча компанія “Місто для людей”. Всі будинки, якими опікується компанія, обслуговуються в рамках типового договору. А от індивідуальні, або як їх ще називають, прямі договори, лучани не поспішають укладати.

Ми вирішили на прикладах інших міст розібратись, що таке індивідуальний договір та які його переваги.

Що таке прямий договір з керуючою компанією та які його переваги і недоліки?

Коли розпочалась реформа житлово-комунальної сфери, для будинків, співвласники яких не створили ОСББ, міська влада за конкурсом обрала управителів. При цьому міста розробляли типовий договір. Його тариф розроблявся міськими адміністраціями універсальним для всіх. Неможливо врахувати в одному документі особливості абсолютно кожного будинку, його характеристики, поверховість, стан мереж, вік будівлі, кількість під’їздів. А головне, неможливо визначити послуги, які потрібні кожному співвласнику. Саме тому керуюча компанія “Місто для людей” закликає клієнтів переходити на індивідуальні (або прямі) договори.

Індивідуальний договір – це адаптація основних послуг компанії до потреб будинку та побажань співвласників. Індивідуальний договір направлений передусім на побажання споживача послуги, тобто захист інтересів мешканців. 

При укладанні такого договору на будинку проводиться повна індивідуальна оцінка стану багатоквартирного будинку. Фахівці проводять огляд конструктивних елементів, інженерних і електричних мереж. За результатами огляду формується висновок – який обсяг робіт потрібно провести для відновлення житлового фонду. На підставі рекомендацій фахівців формується тариф за надання послуг управління багатоквартирним будинком – індивідуальна сума, необхідна для якісного обслуговування. Дуже важливо розуміти, що клієнт може отримати бажаний результат від обслуговування будинку, лише якщо керуюча компанія попередньо визначить проблеми та запропонує шляхи їх вирішення, що можливо завдяки якісному менеджменту.

Індивідуальний договір дає беззаперечні переваги співвласникам. При його укладенні керуюча компанія разом з мешканцями визначає саме ті послуги, які потрібні споживачам. Також є можливість підібрати тариф виходячи з об’єктивних показників будинку: його віку, стану мереж та конструктивних елементів, необхідності проведення тих чи інших робіт.

В окремих випадках мінусом укладання індивідуального договору може бути зростання тарифу, якщо будинок маленький, квартир небагато, і при цьому будинок і його мережі зношені, і люди хочуть провести поточні ремонти мереж і конструктивних елементів. Оскільки поточні ремонти – накопичувальна стаття витрат, то на період, поки буде накопичуватись достатня сума для проведення конкретно тих робіт, які хочуть побачити мешканці, тариф може бути збільшений. Але ці роботи визначають самі мешканці, і вони вправі визначати порядок цих робіт. 

Як така форма взаємодії працює в інших містах України, в яких також працює “Місто для людей”

Запоріжжя

В Запоріжжі серед будинків, що управляються “Місто для людей”, укладено 255 індивідуальних договорів. Це близько третини від усіх будинків, якими опікується керуюча компанія в цьому місті. Секрет популярності такого формату співробітництва простий: житловий фонд цього індустріального міста дуже різноманітний, типовий договір не може передбачити всі потреби, в той час як будинкам потрібне оновлення.

Один із багатьох будинків, що обслуговується за прямим договором, – дев’ятиповерхівка на вул.Автозаводська, 60. Коли в 2017 році будинок перейшов в управління до керуючої компанії, його покрівля була в дуже незадовільному стані та протікала. Оскільки на той момент у міста не було можливості зробити капітальний ремонт, мешканці вирішили ремонтувати покрівлю в рамках поточних ремонтних робіт силами керуючої компанії. Поетапно в рамках поточного ремонту вдалось відремонтувати близько 600 квадратних метрів покрівлі, а це практично вся її площа. За рахунок того, що цей будинок великий, а платіжна дисципліна і відповідальність більшості мешканців тут на дуже високому рівні, керуюча компанія має змогу своєчасно виконувати поточні ремонти. 

Ще один будинок, чиї мешканці користуються перевагами індивідуального договору, знаходиться в Запоріжжі за адресою вул.Руставі, 5. Він перейшов на індивідуальний договір з “Місто для людей” близько року тому. Мешканці вчасно сплачують за послуги з управління, тому тут є можливість виконувати ремонтні роботи. Оскільки договір індивідуальний, саме побажання мешканців будинку відіграють велику роль у визначенні пріоритетності тих чи інших ремонтів. В багатоповерхівці виконали ремонти всіх вхідних груп вже через три місяці після укладання індивідуального договору. Ремонти під’їздів на всіх поверхах відклали на потім. Мешканці разом з хауз менеджером віддали перевагу, наприклад, заміні всіх зношених ділянок каналізації в підвалі всього будинку та іншим першочерговим роботам. Тут відбувались роботи по заміні ділянки мереж водопостачання на вході у будинок. Ця ділянка була дуже зношена і часто надходили заявки щодо проблем із гарячою та холодною водою. Керуюча компанія виконувала також ремонті роботи поточного характеру на покрівлі. Фахівці замінили запірну арматуру в підвалі, провели герметизацію швів за заявками мешканців, скління в під’їздах, відремонтували вимощення та примикання, замінили зливову каналізацію у четвертому під’їзді, пофарбували входи у другий та третій під’їзди. А сьогодні, коли першочергові роботи на інженерних мережах та конструктивних елементах будинку виконали, вже нарешті розпочались ремонти в під’їздах. Роботи виконуватимуть по черзі. Почали з під'їзду, де є найбільша зношеність. 

Енергодар

На сьогодні підписано 26 індивідуальних договорів, в рамках яких було проведено ремонти міжпанельних швів та вхідних груп, покрівель та інші роботи. Надається перевага найбільш гострим питанням від мешканців багатоповерхівки. Зміни на собі від укладання індивідуального договору вже відчули мешканці будинків. 

Наприклад, по вул. Молодіжній, 17 за невеликий проміжок часу фахівці компанії замінили трубопровід, відремонтували 500 мп міжпанельних швів, модернізували шість вхідних груп. В рамках типового договору ці роботи могли бути проведені набагато пізніше. Після укладення індивідуального договору фахівці разом з мешканцями склали оптимальний план щодо реновації багатоповерхівки.

Дніпрорудне

У місті Дніпрорудне також працює така форма взаємодії з керуючою компанією як прямий договір. Поки що їх укладено всього 8. Наприклад, мешканці будинку на вул. Центральній, 11 уклали з керуючою компанією “Місто для людей” індивідуальний договір, і в короткий термін у цьому будинку було замінено 55 м/п трубопроводу каналізації, 94 м/п трубопроводу холодного водопостачання з установкою нової запірної арматури. 

Миколаїв

У Миколаєві, де також працює керуюча компанія “Місто для людей”, також доволі розповсюджене укладання індивідуальних договорів. Наприклад, в розпал сезону ремонту покрівель завдяки ефективній взаємодії між компанією та співвласниками за червень-липень 2020 р. були виконані ремонти покрівлі на 9 будинках загальною площею близько 920 кв.м. Виконані такі роботи завдяки тому, що мешканці цих будинків направили накопичення коштів саме на те оновлення, якого найбільше потребували їхні будинки.

Як співвласники можуть перейти на індивідуальний договір?

Всі охочі мають право укласти індивідуальний договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком. Співвласники будинку можуть звернутися ініціативною групою до керуючої компанії.

Поки діють карантинні обмеження, лучан закликають консультуватись з цього питання телефоном гарячої лінії: +38 067 4000 711 або +38 067 4000 722.

Після письмового опитування під протокол укладається договір на управління багатоквартирним будинком з індивідуальним тарифом між керуючою компанією «Місто для людей» та уповноваженою особою, яку оберуть співвласники. В договорі можна буде передбачити, які саме послуги ви хочете отримувати, з якою періодичністю, що ремонтувати в першу чергу тощо.

Після проходження цієї процедури люди можуть користуватись послугами керуючої компанії на умовах індивідуального договору. Тоді кількість і характер проведених робіт будуть залежати лише від бажання мешканців і рівня оплати за замовлену послугу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Місто для людей» прокоментувало ситуацію з бурульками у Луцьку

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
19 березня 2024
09 листопада 2022
27 жовтня 2022
02 вересня 2022
21 липня 2022
16 квітня 2022
07 квітня 2021
24 лютого 2021
19 лютого 2021