Поділитись:

Які порушення найчастіше зустрічаються у шкільних їдальнях

П'ятниця, 02 квітня 2021, 06:32
Які порушення найчастіше зустрічаються у шкільних їдальнях

Протягом 2020 року територіальні органи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (ДПСС) обстежили понад 22 тисячі закладів освіти щодо відповідності харчоблоків вимогам санітарного законодавства.

Під час моніторингу було встановлено деякі порушення, що вже усунули повністю або частково, - йдеться на сайті МОН.

Які порушення у шкільних їдальнях зустрічаються найчастіше:

  • відсутність холодильного обладнання,
  • використання застарілого обладнання,
  • експлуатація старих будівель і приміщень, що потребують капітального ремонту.

Через це направили до відповідних місцевих органів виконавчої влади довідки з пропозиціями щодо усунення порушень

За координації МОН та обласних департаментів освіти і науки більшість недоліків у 110 з цих закладів освіти станом на 1 березня 2021 року було усунено повністю або частково. Зокрема, було оновлено застаріле технологічне обладнання, проведено часткові та повні ремонти харчоблоків, встановлено чи відновлено  вентиляційні системи та вентиляційні зонти, відремонтовано електромережі, підвищено якість питної води завдяки встановленню спеціальних промислових фільтрів.

«Реалізація такого пріоритетного завдання, як розбудова безпечного і здорового освітнього середовища в українській школі, потребує командної взаємодії та максимального залучення ресурсних, організаційних і комунікаційних зусиль не лише органів державної влади, але й неурядових структур, готових сприяти покращенню ситуації зі шкільним харчуванням», – зазначила заступниця Міністра освіти і науки України Віра Рогова.

Удосконалення умов організації процесу харчування здійснювалося як за рахунок державного та місцевих бюджетів, так і за рахунок благодійної допомоги місцевих підприємців. Більшість коштів було спрямовано на придбання необхідного технологічного обладнання та косметичні ремонти.

«Здоров’я та безпека дітей – на першому місці. Навчальні заклади мають бути забезпечені всім необхідним, а санітарні стандарти  виконуватися від "А" до "Я". 2021 рік стане переломним у питанні дитячого харчування. Воно має вийти на якісно новий рівень. Завдання всіх органів державної влади – забезпечити ефективні реформи. Держпродспоживслужба докладе до цього всіх зусилль», – заявила Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислава Магалецька.

У 98 з 159 шкіл, де проблеми в організації процесу харчування було усунено частково, їх фінансування здійснювалося:

  • за рахунок державного бюджету (залишок освітньої субвенції) – 15 закладів;
  • за рахунок державного та місцевих бюджетів – 15 закладів;
  • за рахунок місцевих бюджетів – 57 закладів;
  • за рахунок коштів спонсорів – 9 закладів;
  • за рахунок місцевого бюджету та коштів спонсорів – 2 заклади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів