Поділитись:

Що робитимуть для того, аби цієї весни в Луцьку не смерділо

Середа, 31 березня 2021, 12:00
Що робитимуть для того, аби цієї весни в Луцьку не смерділо

Прихід весни та потепління в попередні роки відбувався майже одночасно з появою неприємних запахів у місті. 

Відтак Луцькрада працює на випередження і намагається максимально контролювати джерела неприємних запахів. Про заходи, які вже вживають, та про плани в боротьбі зі смородом розповів на своїй сторінці у фейсбуці міський голова Ігор Поліщук. 

Одним із джерел є неприємні запахи, спричинені діяльністю очисних споруд, які збудовані в 1973 році. За час функціонування очисні споруди жодного разу капітально не ремонтувалися, щодо них не було забезпечено належний догляд та обслуговування.

Для того, щоб змінити ситуацію, минулого року закупили обладнання та виконано робіт на суму понад 5 мільйонів гривень. Цього року роботи продовжаться та будуть застосовані нові підходи до боротьби з неприємними запахами. 

Так, цього року на очисних спорудах планують: 

  1. Застосування біопрепаратів для очистки стічних вод від органічних складових, що будуть вводитися на всіх етапах очистки. Препарати "Біомікс" серії СВТ, ВТ, ЖТ, ОТ, РТ, ЛТ. Серія препаратів різного рівня впливу буде вводитися окремо в мулові карти, в аеротенки, у біоставки. Вартість проєкту – 4,4 млн грн. Очікуваний ефект: зменшення навантаження на блок біологічної очистки очисних споруд каналізації (ОСК), зменшення інтенсивності запахів, зневоднення мулу на мулових картах, вивільнення частини мулових карт.
  2. Заміна 800 метрів трубчастих аераторів в аеротенках-складових системи біологічної очистки стічних вод, встановлено та модернізовано системи високоякісної аерації на блоку біологічної очистки стічних вод на ОСК. Вартість проекту – 1 млн грн. Очікуваний ефект: підвищення рівня ефективності біологічної очистки стічних вод від органічних складових, зменшення споживання електричної енергії.
  3. Проведення капітального ремонту вторинного радіального відстійника на ОСК. Вартість проєкту – 1,2 млн грн. Очікуваний ефект: покращення якості очистки стічних вод, зменшення навантаження на інші споруди.
  4. На двох з найбільших каналізаційних насосних станціях (КНС) №1 та №3 буде встановлено дві системи озонування повітря, які очищують середовище від шкідливих сполук та від можливих неприємних запахів на територіях КНС та прилеглих до них територіях. Вартість проєкту – 1,3 млн грн. Очікуваний ефект: усунення шкідливих викидів в атмосферу, усунення неприємних запахів на території та поблизу КНС.
  5. Очищення двох мулових карт на ОСК. Вартість проєкту – 0,45 млн грн. Очікуваний ефект: звільнення 2-х мулових карт для заповнення мулом з біоставка №2, можливість очищення біоставка №2.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024