Поділитись:

У департаменті кібербезпеки СБУ розповіли, як працюють бото- й тролеферми

Вівторок, 30 березня 2021, 18:00

Під ботофермами, як правило, розуміють сукупність акаунтів в соціальних мережах, які поширюють інформацію загальнодоступними чи закритими спільнотами, здійснюють автоматичне коментування публікацій й діяльність яких підпадає під ознаки скоординованої неавтентичної поведінки.

Так описав їх Ілля Вітюк, начальник управління, Департамент кібербезпеки СБУ, – пише Цензор.нет. 

Із його слів, ботоферми розрізнити доволі просто. Найчастіше це майже порожні акаунти. У них немає своїх публікацій, вони ніколи нічого не пишуть від себе, відсутні особисті фото. І ще одна характерна риса – вони ніколи не відповідають на коментарі щодо них.

"Є певне обладнання. Так звані сім-банки, куди вставляється певна кількість сім-карт, також сервери та програмне забезпечення. Одна особа може керувати одночасно десятками акаунтів. У деяких країнах, зокрема РФ, пішли далі. Розроблено відповідні програмні продукти, які дають змогу керувати активністю ботів. До речі, наразі вже є дані, що штучний інтелект може керувати діяльністю ботів, забезпечує практично "живе" спілкування ботів із реальними людьми. Проте поки ми не бачимо ознак використання цієї технології РФ проти нас",  – пояснив він. 

Тролеферми, з його слів, – більш складна структура, яка має свою ієрархію. Там працюють живі люди.

"Найвища ланка – це ті, хто пише пости, виступає з "експертною" думкою, ініціює дискусії й задає напрями обговорення. Як правило, вони особисто пишуть тексти на задану замовником тему, згідно із затвердженими методичними рекомендаціями. Але ви в них не знайдете спільних один з одним фраз і слів. Хіба що емоційно забарвлені маркери, такі як "тарифний геноцид", "київська влада", "карателі" тощо. Знов-таки, демаскуючою ознакою таких тролів є співпадіння меседжів і часу порушення того чи іншого питання", – пояснив Ілля Вітюк.  

Нижче в ієрархії є виконавці, які поширюють дописи перших, додаючи свої слова і активно відповідаючи на коментарі користувачів, щоб підтримували публікацію у стрічці новин. Найнижчою ланкою є люди, які здійснюють позиційне коментування. Як правило, вони поширюють заздалегідь прописані для них (10-20 варіантів) коментарів і неохоче дискутують. На більш-менш серйозне питання щодо теми відповісти вони неспроможні.

"Головне завдання тролів – ініціювати в мережі інформаційну хвилю на задану тематику (або хвилю "флуду" чи "флейму"), до якої масово приєднаються реальні користувачі, котрих на професійному жаргоні росіяни називають "гарматним м’ясом", – зазначив експерт. 

Але бото- чи тролеферми не є небезпечними самі собою. Їхню ефективність забезпечує те, що майже всі сегменти бото- й тролеферм (якщо ми говоримо про російські) є функціональною складовою російських автоматизованих комплексів моніторингу мережі Інтернет із прихованими функціями впливу на процеси у середовищі соціальних мереж. Так, у РФ діють системи моніторингу компаній "Крібрум", "Медіалогія", "Квант", "Бастіон", "Brand Analytics" та ін.. Кількість автоматизованих бот-акаунтів, які діють по всьому світу, тільки в системі "Крібрум" становить понад 100 млн акаунтів.

"Таке поєднання дає змогу реалізувати небезпечну технологію впливу на користувачів соціальних мереж, так званий "астротурфінг" – імітацію широкої громадської підтримки певних ідей, думок, меседжів, а також осіб чи політичних сил. Астротурфінг дає змогу створити фейкову громадську думку або інтерпретацію події, яку користувачі мережі Інтернет сприйматимуть як справжню і діятимуть згідно з нею. Наявність таких систем дозволяє РФ у комплексі на основі моніторингу контенту в інтернеті й аналітичного опрацювання "великих даних" виявляти вразливості противника, планувати, здійснювати й коригувати власні інформаційні атаки, а також відстежувати їхню ефективність і результативність", – пояснив Ілля Вітюк. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів