Поділитись:

Кого зі списків очікування вакцинуватимуть проти коронавірусу першими

Вівторок, 23 березня 2021, 17:41
Кого зі списків очікування вакцинуватимуть проти коронавірусу першими

В Україні стартував другий етап вакцинації від коронавірусу, який відбувається паралельно із першим. Наразі в Україні зроблено удвічі менше щеплень, аніж було у планах МОЗ.

Про це міністр охорони здоров’я Максим Степанов розповів в ефірі "Сніданку з 1+1", – інформує ТСН. 

Із його слів, другий етап розпочали паралельно з першим, щоб збільшити кількість вакцинації. Наразі мобільні бригади, як сказав Степанов, відстають від графіка удвічі. Зокрема, у МОЗ очікували на 80 проведених щеплень однією бригадою, але нині роблять лише 40-42. У зв'язку з цим, голова МОЗ щодня спілкується з регіонами, аби пришвидшити темпи.

"Учора ми почали відкривати стаціонарні кабінети щеплень, почалася вакцинація сімейних лікарів, які були передбачені на другій ланці вакцинації. Далі у нас всі 80+. Ми починаємо вакцинувати тих, хто записався через "Дію", у нас невелика кількість, але є ті 80+, які записалися через "Дію" або контакт-центр МОЗ. І далі вже будуть комунікувати сімейні лікарі, які будуть вакцинувати цю більш вразливу категорію, яку потрібно щепити", – висловився міністр.

Степанов наголосив, що вкрай важливо на перший етапах вакцинуватися саме людей старшого віку і тих, хто має супутні захворювання, адже у таких категорій підвищений ризик до тяжкого перебігу коронавірусу і смертей внаслідок ускладнень. Тому, як уточнив він, серед усіх записаних в чергу на вакцинацію наразі обиратимуть саме осіб від 80 років і людей із супутніми хворобами. 

"Що для дуже важливо – передусім, вакцинувати людей, які входять до групи ризику. Це є надважливим питанням. Оскільки щоби ми не робили, але старші люди чи ті, хто мають супутні захворювання, вони значно важче переносять цю хворобу. Як правило, ці люди перебувають у наших лікарнях, більшість помирає. Тому, передусім, ми концентруємося на цих речах. Тобто, обираємо у "Дії" саме такі категорії", – пояснив Максим Степанов. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  

Надрукувати
мітки:
коментарів