Поділитись:

Легка дебільність: волинянин відвіз собаку в ліс, щоб не заважала грабувати

Четвер, 18 березня 2021, 16:15
Легка дебільність: волинянин відвіз собаку в ліс, щоб не заважала грабувати

У березні минулого року розумово відсталий волинянин спробував обікрасти помешкання іншого чоловіка, попередньо вивівши його собаку в ліс. 

Про це йдеться у вироку Горохівського районного суду. 

Так, 28 березня 2020-го потерпілий, перебуваючи у власній кімнаті та читаючи газету, через вікно побачив, що по драбині, яка веде на горище його будинку, піднімалась якась особа. Спочатку подумав, що прийшла донька, щоб повісити випраний одяг. Але коли вийшов на подвір`я, побачив, що з горища вийшов незнайомий чоловік із його рюкзаком, наповненим речами.

Потерпілий запитав у чоловіка, хто він такий та що тут робить. Той же запитав, де дружина господаря, чи має він гроші та де його собака. Як стало відомо пізніше, собаку обвинувачений прив`язав до свого велосипеду та вивіз за село, аби не заважала красти.

Далі обвинувачений, нічого не кажучи, пішов до будинку, а потерпілий  пішов за ним. Незнайомець зайшов до його кімнати, взяв мобільний телефон марки «NОКIА» моделі «206» й поклав собі в кишеню.

Щоб злодій пішов з будинку та більше нічого не брав, господар запропонував йому взяти радіомагнітолу, однак обвинувачений виніс її на веранду, а потім повернувся знову. В кімнаті побачив електропилку з переноскою, ланцюга до пилки. Сказав, що треба різати дрова, тому взяв ці речі і виніс їх на веранду, де знайшов господарську сумку та поклав туди переноску, а електропилку залишив на кріслі біля радіомагнітоли.

На прохання забратися із будинку, він не реагував, а ходив по кімнатах, заглядав у шафу, тумбочки, холодильник, та щось шукав, при цьому погроз з його сторони не було. Не бажаючи вчиняти самосуд, власник будинку пішов до сусідів через дорогу, повідомив, що його грабують та попросив зателефонувати до дочки. Вони вийшли на вулицю і спостерігали за будинком. Коли приїхали дочка із зятем, всі пішли всередину і побачили, що на веранді лежали спаковані сумки.

Дочка зателефонувала в поліцію. Як прибули правоохоронці, то виявили у клешні штанів обвинуваченого телефон, а на веранді у господарській сумці та рюкзаку були речі,  якими він намагався заволодіти.

Своєю чергою обвинувачений вину визнав повністю, але не у всій частині майна. Він зазначив, що не знає, для чого брав речі та сказав, що до потерпілого зайшов, бо хотів накачати колесо у велосипеді. Крім того, чоловік зауважив, що хворіє з дитинства, має травму голови та погано себе почуває. У скоєному щиро розкаявся і вважає, що у цьому винна хвороба. 

Згідно висновку судово-психіатричного експерта №129 від 30 квітня 2020 року, обвинувачений в період злочину виявляв ознаки легкої розумової відсталості (легкої дебільності) з вираженими поведінковими розладами та алкогольним обтяженням, за своїм психічним станом міг усвідомлювати свої дії, однак повною мірою не міг керувати ними.

Внаслідок цього може бути визнаний обмежено осудним. В цей час страждає на легку розумову відсталість (легку дебільність) з вираженими поведінковими розладами і потребує застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку за місцем відбування покарання. 

У підсумку суд визнав чоловіка винним у пограбуванні та призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на чотири роки та один місяць. Також йому примусово нададуть амбулаторну психіатричну допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів