Поділитись:

Інтервал між двома щепленнями CoviShield збільшили до 90 днів

Середа, 17 березня 2021, 14:53

За рекомендаціями Національної технічної групи експертів Міністерство охорони здоров'я збільшило інтервал між щепленнями імунобіологічним препаратом CoviShield з 28 днів до 90 днів. 

Про це розповів заступник міністра охорони здоров'я – головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, – повідомляє Українська правда.

"Враховуючи позицію НТГЕІ (Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, – ред.) та результати міжнародних досліджень оперативним штабом МОЗ було прийнято рішення, що для досягнення максимального рівня імунного захисту при вакцини від Oxford/AstraZeneca (ChAdOx1 nCov-19 Cоrona Virus (рекомбінована)), виробництва Serum Institute of India та SK Bioscience, доцільно збільшити початковий інтервал між дозами. Це не суперечить інструкції виробника, яка передбачає такий інтервал в рамках 4 –12 тижнів", – зазначив Віктор Ляшко.

Обговорення доцільності збільшення терміну розпочалися після того, як 6 березня 2021 року в журналі The Lancet була оприлюднена інформація щодо ефективності однодозної схеми вакцинації з введенням другої, ревакцинальної дози, через 12 тижнів. 

Раніше за проміжними результатами чотирьох рандомізованих контрольованих досліджень, проведених у Бразилії, Південній Африці та Великобританії, для швидкого досягнення найбільшої користі для здоров’я уряд Великобританії прийняв політику введення якомога більшої кількості перших доз та відтермінування другої дози вакцини ChAdOx1 nCoV-19 до 12 тижнів після введення першої дози. 

Зі слів Ляшка, при аналізі даних клінічних досліджень ефективність вакцини після одноразової стандартної дози становила 76,0 % з 22 по 90 день, і рівень антитіл зберігався протягом цього періоду з мінімальним зниженням. 

Зі стратегією імунізації з більшим інтервалом ефективність вакцини була значно вищою: 81,3 % після двох стандартних доз, введених з інтервалом 12 тижнів або довше.

За результатами цієї публікації, збільшити до 12 тижнів інтервали між першою та другою дозою рекомендували своїм міністерствам також експерти Канади, Німеччини, Франції.

Зі слів Ляшка, впровадження цієї рекомендації потребуватиме від МОЗ України незначного коригування підходів до проведення вакцинальної кампанії на перших етапах. 

На 17 березня заплановано селекторну нараду з регіонами для роз’яснення деталей впровадження зазначеної рекомендації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів