Поділитись:

Українців попереджають про затримки із виплатами лікарняних і декретних

Вівторок, 16 березня 2021, 16:51

Фонд соціального страхування України виплачує лікарняні та декретні у повному обсязі. Проте зауважує, що на сьогодні є певні затримки в строках фінансування.

Про це повідомили в пресслужбі фонду. 

Тривалість затримки коливається, адже залежить від суми щоденних надходжень до бюджету фонду. На сьогодні затримка становить 21 робочий день або 1,8 млрд грн, а також непрофінансовані заяви-розрахунки на суму 0,8 млрд грн, термін оплати яких становить 10 робочих днів, відповідно до законодавства.

"Ще в листопаді 2020 року ми фінансували лікарняні і декретні упродовж одного робочого дня після отримання заяви-розрахунку від роботодавця (замість 10 робочих днів, визначених законодавством). Усі операції були оптимізовані та прискорені, аби в період пандемії забезпечити максимальну оперативність у наданні допомог. Однак сьогодні доходів фонду не вистачає на покриття усіх прийнятих на фінансування допомог і виплат. Наявна заборгованість була накопичена фондом у грудні через різке зростання видатків", – йдеться у повідомленні. 

Це пов’язано із додатковим навантаженням, яке фонд отримав через пандемію – суттєво зросли видатки за лікарняними, також на фонд було покладено фінансування самоізоляції українських працівників, страхові виплати медикам тощо. Наприклад, у грудні 2020 року фонд прийняв на оплату лікарняні на суму 2,4 млрд грн – на 1,5 млрд грн більше, ніж у грудні 2019-го (0,9 млрд грн). Тож попри те, що з 2021 року щомісячні надходження до бюджету фонду покривають видатки за той же період, накопичена наприкінці минулого року заборгованість призвела до затримки у виплатах допомог. 

Водночас, чисельні затримки пов’язані не з різким ростом видатків через пандемію, а викликані зволіканням у подачі заяв-розрахунків, – наголосили у фонді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів