Поділитись:

Який вік найдавнішого "Кобзаря": деталі

Середа, 10 березня 2021, 23:41

фото "Суспільного"

9 березня на акцію "Прийди зі своїм Кобзарем" 17-річний лучанин Павло Богонос приніс сімейну реліквію. Хлопець розповів, що його "Кобзареві" майже 200 років.

Зі слів мами школяра, ця інформація – не точна, – інформує "Суспільне".

Разом із Суспільним родина вирішила з'ясувати історію видання, яке організатори акції у Луцьку визнали одним із найстаріших.

Якого року виданий "Кобзар", не знає ніхто з родичів, бо сторінка у книзі, де мала б бути вказана дата, з часом зіпсувалася. у 1939 році книгу відкопав дідусь Мирослави Богонос. Видання ховали від війни.

"Мама казала, що Захар Беркут 1890 року, і "Кобзар" десь теж цих років. Так я синові й сказала, що це 19 століття. Мені було б цікаво взнати з якого року хоча б приблизно ця наша сімейна реліквія", - каже власниця книги Мирослава Богонос.

Щоб з'ясувати історію "Кобзаря" Суспільне разом із власниками книги звернулися до науковців обласного краєзнавчого музею.

Наукова співробітниця музею Марія Філонюк порівняла видання творів Тараса Шевченка 1918-го, яке містить передмову із "Кобзарем" родини Богоносів.

За попередніми висновками науковців музею, книга була видана у минулому столітті. Точного року, коли видали "Кобзар", який зберігає родина Богоносів, у музеї сказати не можуть. Директорка Оксана Важатко говорить: для цього потрібна наукова експертиза.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів