Ремонти луцьких дворів та доріг: гаряча дискусія депутатів у прямому ефірі (відео)

Середа, 10 березня 2021, 12:20

фото ілюстративне

Депутат Луцької міської ради, голова фракції Громадянського Руху "СВІДОМІ" Тарас Шкітер пропонує створити публічний перелік доріг та прибудинкових територій, які ремонтуватимуться за принципом черговості. 

Про це він сказав у програмі  "Відкрита влада. Місто" в ефірі ТРК "Аверс".

Гостями студії також були депутати Луцької міської ради від інших політсил: Роман Бондарук – голова фракції "Слуга народу", Вікторія Майборода – голова фракції "За Майбутнє", Володимир Пшибельський – депутат від ВО "Свобода", Олександр Козлюк – голова фракції ВО "Батьківщина", Алла Доманська – депутатка від "Європейської Солідарності".

Зі слів Тараса Шкітера, у Луцьку є дороги й прибудинкові території в жахливому стані, вони потребують негайного ремонту, проте ремонтуються зовсім інші двори. Тому депутат закликав об'єднатися в цьому питанні – створити комісію, яка проведе аудит і сформує перелік ділянок, що потребують ремонту, який ґрунтуватиметься на черговості. 

Депутат Луцької міської ради, голова фракції Громадянського Руху "СВІДОМІ" Тарас Шкітер

Ця тема викликала гарячу дискусію під час ефіру.

Нагадаємо: затвердження графіків черговості ремонту дворів та вулиць – це один із п'яти пріоритетів "СВІДОМИХ" в Луцькраді, які задекларував лідер команди Андрій Покровський.

Голова фракції "Слуга народу" Роман Бондарук наголосив, що порядок ремонту вулиць і прибудинкових територій був затверджений ще в 2015 році. Натомість Тарас Шкітер зауважив, що того переліку не дотримуються і він не виконується. У відповідь Роман Бондарук зазначив, що не виконується через відсутність грошей.

"Він не виконується у зв'язку з тим, що немає стільки коштів. Для того, щоб забезпечити виконня ремонту затверджених територій, потрібно більше, мабуть, двох мільярдів гривень. Просто бюджет не дозволяє, тому він не виконується", – пояснив голова фракції "Слуга народу".

Коли у 2015 році укладався перелік доріг та прибудинкових територій, які потребують ремонту, теперішній голова фракції ВО "Батьківщина" Олександр Козлюк був депутатом Луцькради і брав участь у його формуванні. Він розповів, що планували не доповнювати й не змінювати список. Але довелося вносити корективи. Адже коли стояв вибір між житловим масивом на 20-30 багатоповерхівок та вулицею на 20 хат, на ремонт яких потрібні однакові кошти, потрібно було визначати, що важливіше.

"Десь є першочерговість, десь дійсно треба переступити через правила, але підійти до тієї ситуації, яка дійсно є кричущою", – додав він.

Тарас Шкітер також зауважив, що за минулої каденції були випадки, коли, попри затверджений перелік, людям, які були ближче до керівництва, ремонтували дороги. Олександр Козлюк погодився, що іноді було й таке. 

Депутат від ВО "Свобода" Володимир Пшибельський підтримав пропозицію Тараса Шкітера щодо створення публічного переліку доріг та дворів, які потребують ремонту.

"Ця проблема стоїть гостро... Потрібно придумати разом прозорі правила, і висвітлювати публічно перелік", – сказав він.

Проте, зі слів Романа Бондарука, бюджет дозволяє відремонтувати лише визначену кількість доріг та дворів, а інші містяни, які теж хочуть ремонту, будуть звинувачувати владу, що вона цього не робить. 

Голова фракції "За Майбутнє" Вікторія Майборода слушно зауважила, що до Луцька приєдналися нові території. І в приєднаних громадах теж достатньо проблемних ділянок. Тож вже сьогодні є доручення міського голови, відповідно до якого старости мають подати перелік прибудинкових територій та доріг, які перебувають в найгіршому стані.

"Буде створена комісія, і ми матимемо можливість вивчити і визначити, яку частину дороги чи прибудинкової території ми будемо робити першочергово", – повідомила вона.

Зі слів Тараса Шкітера, у команди Громадянського Руху "СВІДОМІ" є пропозиції, як забезпечити дотримання виконання затвердженого переліку ремонтів. Знаючи, яким є цьогорічний бюджет, можна розрахувати, скільки грошей можна виділити на дороги і на двори. Якщо ж з'явиться якась екстраординарна ситуація і забракне коштів, то варто відмовитися від якихось другорядних витрат і перекинути гроші на двори.

"Я думаю, люди це оцінять", – зазначив голова фракції Громадянського Руху "СВІДОМІ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: