Поділитись:

Документи на роботу в Польщу: як перевірити, чи вас не обманули

Вівторок, 09 березня 2021, 19:31

За останні кілька місяців фіксують значне зростання підробок запрошень на роботу в Польщу.

Всі факти фіксуються і передаються в поліцію і Прикордонну службу Польщі. Шахраї фальсифікують документи відомих та відомих агентств з працевлаштування, а так само студентські запрошення поліцеальних шкіл (професійне училище в польській системі освіти). В умовах карантинних обмежень такі документи дають право перетину польського кордону. Про це повідомили Аналітичному центі компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal.

Найбільша кількість фактів шахрайства фіксується щодо громадян України, а також Білорусі, Грузії, Казахстану, Узбекистану і Туркменістану. Щоб не стати жертвами шахраїв, рекомендують уважно перевіряти документи з працевлаштування, які оформляються, за допомогою декількох основних критеріїв:

  1. Перевірте NIP і REGON компанії зазначеної в документах на сайті Державного судового реєстру. NIP – це польський ідентифікаційний номер платника податків, що складається з 10 цифр, одержуваний фізичними і юридичними особами. REGON – 9-тизначний статистичний номер для юридичних осіб, які ведуть господарську діяльність на території Польщі. На сайті Реєстру в пошуку введіть назву зазначеної компанії і подивіться, чи збігається NIP і REGON із зазначеними в вашому документі. Також цю інформацію можна дізнатись за телефоном у самої компанії, зазначеної у запрошенні на роботу.
  2. Звертайте увагу, чи є електронний підпис в запрошенні на роботу від Ужонда (Urząd Pracy) і як він виглядає. Часто шахраї надають не готове запрошення від Ужонда, а заяву про намір його отримати, так званий «wniosek». При цьому слід звернути увагу на пункт 7 в запрошенні. Якщо Вам надали «wniosek», то пункт може бути не заповнений. Натомість у запрошенні в пункті 7 завжди буде вказано його номер і терміни його дії. Прикордонна служба перевіряє дійсність запрошення саме по номеру з пункту 7.
  3. Перевіряйте правильність написання компанії, від імені якої вам оформляють запрошення. Часто шахраї використовують різні інтерпретації офіційних назв.
  4. При будь-яких сумнівах в достовірності документів зв'яжіться з офіційними представниками компанії (у кожній публічній компанії на ринку є офіційний сайт польською, російською та іншими мовами з контактами) і перевірте: чи є особа, з якою ви спілкуєтеся, уповноваженим представником цієї компанії, чи коректно вам оформляють запрошення на роботу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів