Поділитись:

"Корені" Волинської трагедії тягнуться з 1918 року, – Вахтанг Кіпіані

Понеділок, 05 вересня 2016, 10:00

Історик, головний редактор видання "Історична правда" Вахтанг Кіпіані вважає, що до етнічних чисток 1943-1945 років на території Волині призвів комплекс різних причин, який бере початок з 20 років XX століття.

Про це він заявив в ефірі ток-шоу "Протилежний Погляд LIVE" у п'ятницю, 2 вересня.

Як стверджує історик, Волинська трагедія – це наслідок. Тому треба знати комплекс причин, "щоб говорити про трагедію як трагедію, а не як клубок політичних суперечок".

"Треба розглядати це питання бодай з 1918 року, моменту краху української державності, створення польської держави, відновлення її міжвоєнної політики, політики різних урядів, більш чи менш прихильних до українства. Зрештою, репресивної політики радянської влади", – зазначив головний редактор "Історичної правди".

На думку Вахтанга Кіпіані, виключати можливості провокацій радянських партизанів, які під виглядом Української повстанської армії та Армії Крайової знищували цілі села, не можна, проте жодних документів, які б підтверджували такі дії, знайдено не було.

"Існує тисяча сторінок документів українського підпілля, в яких є свідчення про підготовку і здійснення волинської акції. Ніяких документів у радянських архівах, які б свідчили про подібні наміри, або подібні дії червоних партизанів ми не знаємо", – зауважує історик.

"Виключати це не можна. Один старий повстанець мені розповідав, що вони вбили якихось вертольотчиків чи парашутистів, в яких у наплечниках були мазепинки (головний убір бійців УПА, – К.) , конфедератки (національний польський головний убір, – К.) і радянські пілотки", – резюмує Вахтанг Кіпіані.

Однак масових провокацій червоне підпілля вчинити не могло, вважає історик, адже його там були одиниці. Тоді як українське національне підпілля – це була майже вся Волинь і Галичина.

Нагадаємо, що 22 липня Сейм Польщі визнав Волинську трагедію "геноцидом польського народу" з боку українських націоналістів і встановив 11 липня Національним днем пам'яті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: БАНДЕРА І ШУХЕВИЧ – "НАСАДЖЕНІ" УКРАЇНСЬКІ ГЕРОЇ, – ГОЛОВА ПОЛЬСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ВЕРХОВНІЙ РАДІ ЗБИРАЮТЬСЯ ВІДПОВІСТИ ПОЛЬСЬКОМУ СЕЙМУ ЩОДО ВОЛИНСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПОЛЬСЬКОМУ СЕЙМІ Є "КОРИСНІ ІДІОТИ", – ГОЛОВА ПОЛЬСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРО МОЖЛИВИЙ ВПЛИВ КРЕМЛЯ

ТОК-ШОУ "ПРОТИЛЕЖНИЙ ПОГЛЯД LIVE". ВОЛИНСЬКА ТРАГЕДІЯ: ПРИМИРЕННЯ ЧИ ПРОТИСТОЯННЯ? ЕФІР ВІД 2 ВЕРЕСНЯ 2016 РОКУ.

Надрукувати
мітки:
коментарів