Поділитись:

Сейм Польщі визнав Волинську трагедію геноцидом

П'ятниця, 22 липня 2016, 12:19

Нижня палата польського парламенту ухвалила резолюцію у справі Волинської трагедії.

Голосування відбулося 22 липня. Відтак, Сейм визнав Волинську трагедію "геноцидом польського народу" і встановив 11 липня Національним днем пам'яті. Про це повідомляє Укрінформ.

За ухвалення документа проголосували 432 депутати Сейму, утрималися 10 законодавців, проти не було жодного голосу.

"Сейм Речі Посполитої встановлює 11 липня – в річницю апогею злочину – Національним днем пам'яті жертв геноциду, здійсненого українськими націоналістами щодо громадян Другої Речі Посполитої", – йдеться у резолюції.

У ній підкреслюється, що в "результаті здійсненого упродовж 1943-1945 років геноциду було вбито понад 100 тис. громадян Другої Речі Посполитої, в основному селян".

Водночас у резолюції зазначається, що "не можна ані замовчувати, ані не брати до уваги польські атаки у відповідь на українські села, в результаті яких гинуло цивільне населення".

У резолюції Сейм також висловлює солідарність з Україною, яка бореться із зовнішньою агресією щодо збереження територіальної цілісності країни.

Документ набуває чинності відразу після його ухвалення сеймом.

Ухваленню резолюції передувала кількамісячна бурхлива дискусія щодо змісту документа, який постійно змінювався і доповнювався. В результаті слово "мучеництво", яке було у початковій версії резолюції, було замінено на "геноцид". Зміни до резолюції вносилися до останнього моменту перед голосуванням.

Надрукувати
мітки:
коментарів